Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: U slučaju Kuzmić svjedočili novi svjedoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U današnjem nastavku suđenja nekadašnjem portiru vukovarske bolnice i rezervistu JNA Bogdanu Kuzmiću (1961.) za ratni zločin, kome se na Županijskom sudu u Vukovaru sudi u odsutnosti, svjedoci Dragutin Berghofer i Rudika Sič su rekli da je optuženi ispitivao i pokazao na neke od civila koji su kasnije nestali.

Sudski postupak protiv odbjeglog Kuzmića pred vijećem kojim predsjedava sudac Nikola Bešenski, počeo je u travnju. Kuzmića se optužuje da je noću s 18. na 19. studenoga 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava bivše JNA nakon okupacije Vukovara u Općoj bolnici u Vukovaru među civilnim osobama izdvojio Martina Došena, Marka Mandića, Branka Lukendu, Stanka Duvnjaka i Tomislava Hegaduša i odveo ih u nepoznato, nakon čega im se gubi svaki trag.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Svjedok Dragutin Berghofer naveo je kako je optuženog Bogdana Kuzmića u vukovarskoj bolnici vidio 19. studenoga, dan nakon što su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ušli u Vukovar.

"Vidio sam kako Kuzmić, koji je bio u uniformi kakvu su imali rezervisti i imao je automat preko leđa, ispituje Stanka Duvnjaka koji je sjedio u hodniku u pidžami. Čuo sam kako je Stanko Duvnjak u jednom trenutku odgovorio "A što sam ja tu mogao"", rekao je Berghofer dodajući kako nakon toga više nije vidio niti Duvnjaka, niti Kuzmića.

Te noći, Berghofer je iz sobe u kojoj je ležao čuo 18 hitaca ispaljenih iz istog pištolja, u što je, kako je kazao, bio siguran po zvuku koji je čuo. Bila je to pucnjava kao kada se nekoga ubija, procjenio je Bergofher koji je iz bolnice odveden u hangare na Ovčari.

Prema njegovim riječima, neposredno prije nego će velika većina onih s kojima je bio doveden u hangare, biti odvedena i pogubljena na Ovčari, izdvojen je te je zajedno sa još nekoliko osoba odveden na Velepromet.

Dan nakon ulaska u Vukovar pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, optuženog Bogdana Kuzmića u bolnici je vidio i svjedok Rudika Sič. Kuzmić se, prema riječima svjedoka, "prošetao" podrumom bolnice u kojem su bili smješteni ranjenici.

"Sa sigurnošću sam vidio da je Kuzmić pokazao na četiri osobe i te osobe su posebno odvedene. Znam da se radilo o Martinu Došenu i njegovom bratu kojega smo zvali Rucika ili Braco, dok drugu dvojicu nisam poznavao, ali znam da se radilo o Vukovarcima", naveo je.

U jutarnjim satima 20. studenoga svjedok je, prema vlastitim riječima, odveden u jednom od autobusa u vojarnu na Sajmištu ali je ubrzo zajedno s drugih 10 zatočenika, vraćen u bolnicu, dok je većina onih koji su ostali u vojarani kasnije ubijena na Ovčari.

"Sjećam se da je dok sam bio u prostoriji jedan od vojnih policajaca rekao: 'Blago vama, vi ste spašeni a sve ostalo je gotovo'", prisjetio se Rudika Sič.

Suđenje se nastavlja 4. studenoga, kada će biti pozvani svjedoci Senka Vuko, Nada Hegeduš i Ana Matoš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene