Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladinom odlukom o priznanju Kosova načinjen je opasan presedan koji bi se mogao negativno odraziti na odnose Hrvatske i Srbije te položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović.


'Nije dobro da je takva odluka donesena pred srpske parlamentarne izbore i u situaciji kad ni Vijeće sigurnosti UN-a nije zauzelo jasno stajalište o Kosovu', naglasio je Stanimirović, dodavši kako je Hrvatska, ako je željela priznati neovisnost Kosova, trebala to učiniti što kasnije.

Vezani članci Andrej Plenković Od ponedjeljka se otvaraju terase kafića, dopušteni treninzi u zatvorenom: "Ako se situacija pogorša, mjere se uvijek mogu i pooštriti" Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

Komentirajući stavljanje mandata na raspolaganje predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu potpredsjednika Vlade i člana SDSS-a Slobodana Uzelca, Stanimirović je rekao kako je Uzelac postupio u skladu s dogovorom u SDSS-u te je mandat, osim premijeru, stavio i na raspolaganje vlastitoj stranci.

'Na nama je sada da u nekoliko idućih dana održimo sjednicu Glavnog odbora stranke u proširenu sastavu, na kojoj ćemo odlučiti hoćemo li izići iz Vlade te raskinuti ili ne koalicijski sporazum između HDZ-a i naše stranke', objasnio je Stanimirović stajališta SDSS-a.

Prema njegovim riječima pri donošenju te odluke presudit će mišljenje aktivista SDSS-a s terena, predsjednika regionalnih organizacija i načelnika općina koji, kako je procijenio, najvjerojatnije imaju interesa da se koalicijski sporazum poštuje do kraja.

'Moramo voditi interes o našim biračima, a njih oko 99 posto živi u Hrvatskoj, a druga su stvar naši osjećaji i mišljenja', naveo je.

Također je poručio kako SDSS, kad je riječ o Kosovu, ne može prihvatiti 'stajališta koja se čuju u zadnje vrijeme iz vrha Hrvatske, da Hrvatska treba priznati zatečeno stanje na terenu'.

'Načinjen je opasan presedan, a odluka o hrvatskom priznanju Kosova u suprotnosti je s međunarodnim pravnim aktima, posebice onima koji se odnose na odluke Badinterove komisije', zaključio je Stanimirović. Dodao je kako bi eventualan raskid koalicijskog sporazuma između HDZ-a i SDSS-a ugrozio i političke odnose u Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Vukovaru, a negativno bi se, kako je kazao, odrazilo i na SDSS-ove funkcije u pojedinim ministarstvima.