Vukovarci slave Dan grada. Na Memorijalnom groblju prisjetili su se žrtava Domovinskog rata, a dan su proveli uz bogat program na središnjem gradskom trgu. Broj Vukovaraca svake je godine sve manji, stanovništvo stari i iseljava se, pa je prema podacima MUP-a, od 2015. godine, grad izgubio 4000 stanovnika. Provjerili smo što se promijenilo u posljednjih godinu dana.

Galerija


''Suprug je već četiri godine u Njemačkoj. Radi i bilo je ili idemo svi u Njemačku s djecom, imam četvero djece, ili ćemo ostati u Vukovaru i pokušati ovdje'', rekla je Marija Mičić iz Vukovara. Pokušala je i uspjela, pa se i suprug uskoro vraća.

Vezani članci Konjički maraton Kukuruzni put Održan 14. konjički maraton Kukuruzni put: "To je bio jedan najteži potez obrane, a s druge strane to je bio put spasa" Droga / Ilustracija Gljive, trava, speed, bomboni, ''erektilna dizalica'', pištolj... samo je dio asortimana dilera iz Vukovara

Vukovar je u protekle tri godine dobio preko 7000 novih stanovnika, no izgubio ih je više od 11 tisuća. U slavljeničkom ozračju, Vukovarci su optimistični.

''Ako tražite previše onda u Vukovaru nema mjesta, ali ako ste skromni, onda znači da se još uvijek nadamo boljemu. Svaki dan je sve bolje'', istaknula je Vukovarka Nada Vaselek.

Obnavlja se Vodotoranj, grade ceste, studentski dom, nova lučica. Jedan je proizvodni pogon zatvoren, drugi staje na noge.

''Dobra vijest je da su stvari išle na bolje. Dobra stvar je što su nam se dogodile - povećali smo kapacitete proizvodnje'', kaže Marija Rušnov iz Borova.

Niknule su i neke nove radionce. ''Otvorili smo krajem prošle godine, 15. prosinca, to je bio jedan stari devastirani objekt koji je kupljen od grada Vukovara i tu su uložena sredstva putem kredita'', kaže Nebojša Šarac, vlasnik auto servisa.

Potreba je i za radnicima.''Posao nam se širi otkako smo prešli u novi objekt i na Zavodu za zapošljavanje smo dali oglas da nam treba još djelatnika'', dodaje Šarac.

Istodobno, redovi u Socijalnoj samoposluzi se ne smanjuju. ''Istina je da nam odu neki, zaposle se kroz javne radove. Sad je bio program 'Zaželi', pokrenut u gradu Vukovaru. Tu se isto desetak korisnica zaposlilo. Ali s druge strane - opet nam dolaze novi'', kazala je Tamara Mikulić iz socijalne samoposluge u Vukovaru.

Grad slavljenik još uvijek čeka - boje dane.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju