Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon ekstremnih ljetnih temperatura i velike suše koja je poharala poljoprivredne usjeve - prognostičari kažu - čeka nas i topla jesen, a čini se i poprilično ugodna zima.


Kiša je mnoge razveselila, a Zadranima je uzrokovala i mnoge probleme što s obzirom na količinu nije ni čudo. 'Zanimljivo je primijetiti kako je u Zadru kolovoz bio ekstremno sušan dok je jučer u samo nekoliko sati pala cijela mjesečna prosječna količina', ističe meteorolog Darijo Brzoja.

Vezani članci Snježna oluja u Nizozemskoj stvara probleme 01 ''Darcy'' luduje u Nizozemskoj, a u Njemačkoj zbog snijega dosad zabilježene 222 prometne nesreće Jesen u Zagrebu, ilustracija - 3 Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Prognoza obećava dobre vijesti za one koji baš nisu ljubitelji jutarnje magle

>> 'Globalni klima uređaj' postiže mračne rekorde

Građani s kojima smo razgovarali ne bi imali ništa protiv tople jeseni. 'Ja volim jesen i ljeto, mrzim zimu pa se nadam da će biti toplo, iako nije dobro zbog suše', kaže jedan građanin.

Želje će im se prema prognozama i ispuniti. Jesen će biti ugodna i blaga. 'Mjesečna prognoza za rujan kaže kako bi temperatura mogla u najmanju ruku biti prosječna, ali vrlo je vjerojatno, odnosno izvjesno je da će biti i iznad prosjeka za ovaj mjesec. Što se tiče listopada, gotovo isto vrijedi i za listopad. A tek studeni bi mogao na neki način malo umanjiti ove iznadprosječne vrijednosti temperature', ističe meteorolog Brzoja.

Oborina i dalje neće biti previše što poljoprivrednicima nikako ne ide na ruku. 'Velik je problem što su se spojile dvije sušne godine, 11. i 12. i jedna i druga su bile poprilično sušne onda su ti efekti jednostavno akumulirani u ovoj godini, ali mi ćemo i u budućnosti imati suše', kaže Davor Romić, dekan Agronomskog fakulteta.

Štoviše u Državnom hidrometeorološkom zavodu su nam rekli da će sljedećih deset zima biti toplije od prošlih deset zima. Ako ništa drugo - barem će računi za grijanje biti manji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.