Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobavljači traže ozbiljnost

Vrijeme opasno curi za postizanje nagodbe u Agrokoru

Veliki dobavljači Agrokora (Foto: Dnevnik.hr)
Veliki dobavljači Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Veliki dobavljači Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) Veliki dobavljači Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Veliki dobavljači Agrokora poručili da nagodbe mora biti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Veliki dobavljači Agrokora poručili da nagodbe mora biti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Veliki dobavljači Agrokora poručili da nagodbe mora biti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Dobavljači traže ozbiljnost, a premijer Andrej Plenković - iako još nema zamjenu za Antu Ramljaka tvrdi da je nekoliko kandidata već pristalo. Novog povjerenika očekuje puno problema - od vrtoglavih dugova do niza tužbi.

Dok se traži novi povjerenik, veliki dobavljači zbijaju redove. Sa sastanka poručuju: nagodbe mora biti.

Pročitajte i ovo Marijana Puljak Gdje je njegova odgovornost? Marijana Puljak: "Plenković s trona najkorumpiranijeg premijera srušio čak i Sanadera" Slika nije dostupna VJEŠTAČENJE PODUPIRE TEZE OPTUŽBE Veliki izvještaj vještaka: Kako su članovi obitelji Todorić potrošili milijune s računa tvrtke i tko je bio najrastrošniji

"Očekujemo od svih aktera da se uozbilje i posvete cilju koji je bitan, a to je postizanje nagodbe, koje nema alternativu. Nagodba će se pokušati postići do 10. srpnja. Tek idući tjedan - premijer bi trebao objaviti novog povjerenika i zamjenika'', rekla je Marica Vidaković, prokuristica Kraša.

''Vodimo razgovore diskretno. Ima nekoliko imena i ljudi koji su prihvatili'', rekao je premijer. O kome se radi nije rekao. Ali će ga dočekati težak posao.

Ramljak je vjerovnicima priznao potraživanja od 41 milijardu i 400 milijuna kuna. Dio osporio. I vjerovnici su međusobno osporavali tražbine. Pa je ukupno priznata - prije okončanja parničnih postupaka - 31 milijarda kuna.

Sberbank je podnio niz tužbi. A u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori traju sudski postupci priznavanja Lex Agrokor, s neizvjesnim ishodom. Iako novog povjerenika čeka 70 tisuća kuna neto, s plaćom stiže i puno problema, pojašnjava profesor Luka Brkić. I jasno je da interes nije velik.

''Izloženi ste izuzetno velikoj pozornosti javnosti, potpuno opravdano, i na neki način s politikom dolazite i s politikom odlazite, a to je vrlo nesigurna pozicija'', kaže Luka Brkić, ekonomski analitičar.

Oporba bi zatresla poziciju potpredsjednice Martine Dalić. Most nema dovoljno potpisa. Pa najavljuju razgovor s ostatkom opozicije.

''U ovom trenutku minimum odgovornosti Plenkovića je ostavka Martine Dalić. Meni je s druge strane cilj da na čistac izvedemo sve saborske zastupnike'', istaknuo je čelni čovjek Mosta Božo Petrov.

Procjenjuju da bi mogli stvoriti nemir u HDZ-u, jer neki u stranci mimo kamera često kritiziraju Martinu Dalić i tvrde da im nanosi političku štetu. I SDP traži odlazak ministrice, ali oni, umjesto Mosta, žele voditi tu akciju.

''Dajemo još šansu premijeru da možda on onakav neodlučan kakav je, ipak donese odluku i sam povuče potez. Ako ne, povući ćemo ga mi'', rekao je Ivo Jelušić iz SDP-a..

No, premijer svoju blisku suradnicu brani, a oporbi poručuje: ''utakmica traje, a oni neka sami vide kakvu će odgovornost imati u ovom važnom političkom procesu''. Ne miruje ni Ivica Todorić. Podnio je već treću kaznenu prijavu protiv Ramljaka.

''Financijska izvješća nisu bila onakva kakve ih je prezentirala privremena uprava Agrokora. Također smo podnijeli i kaznenu zbog krivotvorenja i manipulacije tim izvješćima'', kazala je Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića.

Iz Agrokora podsjećaju da su upravo bivši Todorićevi revizori osumnjičeni za manipulaciju izvješćima. Novog povjerenika, tko god bio, čeka puno problema, a malo vremena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene