Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akademska solidarnost najavila

Vrijeme ispita i upisa na fakultete: Profesori 6. srpnja kreću u štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za medije Sindikata visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost', koji je najavio opći štrajk od 6. srpnja pa na dalje.

Unatoč višemjesečnom protivljenju akademske zajednice i zainteresirane javnosti, Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prihvatili su 21. lipnja 2011. nacrte prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu i uputili ih u saborsku proceduru, stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privremena odluka Prekinut štrajk na Filozofskom fakultetu Slika nije dostupna U gostima kod predsjednika Josipović zaželio sreću Akademskoj solidarnosti

'To je posljednji u nizu koraka iz prepoznatljivog repertoara političkog nasilja', ističu u sindikatu Akademska solidarnost. Na konferenciji za medije održanoj danas podsjetili su da su se u 'akciji zakoni' dosad osnivala različita povjerenstva bez demokratske legitimacije, simulirali su se krugovi javne rasprave, iznosile se bezočne laži i manipulacije, fabricirala se podrška prijedlozima, da bi, napokon, medijska ofenziva kulminirala tumačenjem nalaza Državne revizije, pri čemu se koruptivne klijentelističke grupe i njihove sebične financijske interese pokušalo prikazati kao uvriježeni način funkcioniranja cjelokupne akademske zajednice.

'Sindikat Akademska solidarnost, u skladu s dosadašnjim akcijama, najavljuje štrajk na temelju čl. 269. Zakona o radu u svrhu zaštite gospodarskih i socijalnih interesa zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Štrajk će započeti 6. srpnja 2011. u 8 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu', zaključili su zajedničkom izjavom u Sindikatu.

Štrajk će se provoditi u užem smislu, navode u Akademskoj solidarnosti, radi poticajnog djelovanja na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao i na druge poslodavce u djelatnostima znanosti i visokog obrazovanja, kako bi počeli proaktivno djelovati. Cilj je, kažu, povlačenje spomenutih nacrta zakona iz zakonske procedure, te promicanje i zaštita gospodarskih i socijalnih prava svojih zaposlenika, uz konkretna nastojanja da poslodavci članova Sindikata budu prepoznati i postupaju kao aktivni subjekti u izradi novih nacrta zakona.

'Jednako tako štrajk će se provoditi u širem smislu, kao opći štrajk, koji nastoji potaknuti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Vladu Republike Hrvatske da iz saborske procedure povuku nacrte triju zakona, te da se uz širu društvenu raspravu izrade novi koji bi bili u skladu s Ustavom i drugim pozitivnim propisima Republike Hrvatske, uz uvažavanje svih članova akademske zajednice', rečeno je na konferenciji za medije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene