Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski laburisti se zapitali

'Vrijedi li boravak u vrtiću dvije tisuće kuna?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka podružnica Hrvatskih laburista oštro je osudila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića za ukidanjem subvencioniranja boravka djece u zagrebačkim predškolskim ustanovama i produženog boravka u školama.

Pozivaju gradonačelnika da jasno prikaže na što su do sada trošeni novci iz gradskog proračuna te upozoravaju da će najavljena cijena biti previsoka s obzirom na uvjete u kojima djeca borave u vrtićima.

Pročitajte i ovo Nove mjere Vlade - 3 Za Dnevnik Nove TV Sve je spremno za nove mjere Vlade: Doznajemo što će biti s cijenom struje Slika nije dostupna Srpski kriminalac zlorabi putovnicu hrvatskog veleposlanika

'Svima je jasno da remen treba stegnuti i da je malo onih koji će tim stezanjem ostati netaknuti, ali ovakav prijedlog nije rješenje', ocjenjuju laburisti u priopćenju koje potpisuje predsjednik zagrebačke podružnice Zvonimir Međeral.

Navodeći kako su roditelji, zato što je do sada Grad subvencionirao boravak djece u predškolskim ustanovama, plaćali mjesečnu cijenu od 400 kuna, laburisti upozoravaju da 'koliko god ta cijena zasigurno nije ni približna punoj, ekonomskoj cijeni boravka u vrtiću, ne treba zaboraviti kako Zagrepčani ipak plaćaju najveći prirez u državi, u visini od 18 posto'.

Na što se troši novac od prireza?

Naglašavaju da se građanima mora do najsitnijih pojedinosti, vrlo jasno i transparentno, prikazati na što će novac od prireza, a koji je dosad odlazio i na subvencioniranje troškova boravka malenih Zagrepčana u predškolskim ustanovama, biti trošen u budućnosti.

'Jesu li novci iz prireza odlazili na prave adrese?' 'Hoće li se taj novac uložiti na poboljšavanje uvjeta boravka djece u tim ustanovama, ili će se njime pokriti plaće gradskih službenika?', pitaju laburisti, a gradonačelnika Bandića pozivaju da 'obrazloži i jasno prikaže na što su trošeni novci iz gradskog proračuna svih ovih godina'.

Tako traže da obrazloži po kojim je cijenama prodavao gradska zemljišta građevinarima i kojim je novcem, kako navode, kupovao birače tijekom vlastite predsjedničke kampanje.

>> Teret poskupljenja vrtića najviše će pogoditi srednji sloj

'Pokaže li nam i dokaže kako su novci iz prireza građana odlazili na prava mjesta i prave adrese, nema razloga da zastupnici u Gradskoj skupštini ne podrže ovakav prijedlog proračuna', dodaju.

Vrijedi li boravak u vrtiću čak 2000 kuna?

'Osim toga, vrijedi li boravak u vrtiću čak dvije tisuće kuna, koliko će sada plaćati oni roditelji koji spadaju u najveći platni razred, odnosno oni čiji prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji iznose više od sedam tisuća kuna?', pitaju laburisti ocjenjujući kako imovinska granica od sedam tisuća kuna nije dobro postavljena. To je minimalni iznos 's kojim obitelj može živjeti ne lagodno, već solidno', ocjenjuju i dodaju da je većina obitelji koja imaju djecu u vrtićima opterećena i kreditima za stanove, 'a koje će otplaćivati gotovo doživotno'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene