Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MENTORSTVO ZA POSLOVNE ŽENE

Vrijedan projekt HUP-a: "Želimo potaknuti žene da razmišljaju ambiciozno, da imaju svoje snove"

Mentorski program HUP-a za žene
Mentorski program HUP-a za žene In Magazin
Aktualno Galerija Mentorski program HUP-a za žene Mentorski program HUP-a za žene Foto: In Magazin Mentorski program HUP-a za žene Mentorski program HUP-a za žene Foto: In Magazin Vedrana Jelušić Kašić, Vedrana Jelušić Kašić, Foto: In Magazin Davor Majetić Davor Majetić Foto: In Magazin +0 Diana Roginić Galerija 1/5 >>
Iako je prema posljednjim brojkama iz 2019. godine više žena visokoobrazovano, i dalje ih je mnogo manje na rukovodećim pozicijama. Na svjetskoj listi 100 najboljih predsjednika uprave samo četiri su žene. Hrvatska udruga poslodavaca zato pokreće mentorski program za poslovne žene koje žele napredovati u profesionalnoj karijeri.

U poslovnom svijetu na vodećim pozicijama žene danas nisu dovoljno zastuipljene. U Hrvatskoj je njihova zastupljenost na važnijim funkcijama stala na razini iz 2010. godine. Kako bi se statistike barem malo popravile, u sklopu platforme Baza poslovnih žena HUP-a pokreće se projekt Mentorski program za žene potencijalene lidere.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUP-ova prognoza Poslodavci na mukama, traže promjene: Hrvatskoj se do 2030. sprema velika promjena na tržištu rada Ustavni sud Opravdanost Ustavni sud odbio zahtjev udruge poslodavaca: "Riječ je o samo jednoj od niza mjera Vlade''

Vedrana Jelušić Kašić, ambasadorica Baze poslovnih žena i menotrica, kaže: "Bitno je pomoći im da pronađu odgovore u sebi, ohrabriti ih da je njihov način razmišljanja ispravan, kao i da se ne ustručavaju tražiti savjet od iskusnijih kolega kada im je taj savjet potreban".

Samo neki od kriterija za prijavu u ovaj projekt su visoki profesionalni potencijal za seniorske pozicije, motiviranost za napredovanje u karijeri te sposobnost za strateško i kritičkoo promišljanje. Bit će odabrano 15-ak žena, koje će 6 mjeseci raditi sa svojim mentorima iz redova iskusnih i utjecajnih menadžera.

Jedan od njih je i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca: "Želimo potaknuti žene da razmišljaju ambiciozno, da imaju svoje snove. Naša istraživanja pokazuju da su tvrtke u čijim menadžmentima postoji taj miks muškaraca i žena, uglavnom ili gotovo uvijek uspješnije nego one druge. To lje ljepota, koliko god smo ravnopravni, i različiti smo".

Kao primjer poticanja razvoja svakog zaposlenika neovisno o spolu ističe se i Nova TV, koja u svojim redovima menadžmenta ima čak 60 posto žena. Diana Roginić članica je Uprave i direktorica financija: "Vjerujem da to šalje jednu pozitivnu poruku i potvrđuje da je u našoj organizaciji napredovanje potpuno neovisno o spolu te da je zasnovano na znanju, iskustvu i stručnosti".

Ističe kako je mentoriranje vrlo važan segment i u internoj strukturi svake organizacije te da je ovakav program mentoriranja pozitivan poticaj za promjene. "To je jako važno, i jedna je od pretpostavki za uspjeh svake kompanije, dijeljenje znanja i iskustva je poželjno, i potpuno je neovisno o hijerarhijskoj strukturi jedne organizacije."

Prvi susret pokreće se u veljači, a traje do srpnja. Prijaviti se možete do 17. veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene