Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inovativne metode

Vrijedan gotovo 96.000 eura: Predstavljen projekt koji priprema učenike za tržište rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temeljna ideja projekta 'Inovativne metode u praktičnoj nastavi uvođenjem prijevozničke i logističke vježbeničke tvrtke - VTT-Firm' bila je da se u školi stvore uvjeti koji će učenike što bolje pripremiti za tržište rada, istaknula je voditeljica toga projekta Verica Kopriva-Kozjak na današnjoj završnoj konferenciji za novinare u Školi za cestovni promet Zagreb gdje je projekt i demonstriran.

Riječ je o projektu koji je trajao 12 mjeseci, njegova vrijednost je nešto manje od 96 tisuća eura, a 80 posto novca, odnosno gotovo 77 tisuća eura, financirala je Europska unija (EU) iz IV. komponente IPA programa - sheme za dodjelu bespovratnih sredstava 'Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva'. Preostalih 20 posto sredstava - nešto više od 19 tisuća eura, financirao je vodeći partner Škole za cestovni promet Zagreb - Strojarska i prometna škola Varaždin, te njezini partneri - Gospodarska škola Čakovec i Elektrotehnička i prometna škola Osijek. Projekt se ostvaruje kroz ugovor s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Kako je rekla Kopriva-Kozjak, koja je i idejna začetnica projekta, originalnost ideje je u tome što su registrirane virtualne vježbeničke tvrtke, nabavljeni su specijalizirani računalni programi i oprema uz pomoć kojih su učenici dobili priliku da se osposobe za rad u realnom sektoru kroz rad u tim virtualnim vježbeničkim tvrtkama za promet i logistiku.

>>
Ova zanimanja uskoro će NESTATI! Iznenađeni?

Voditeljica je izrazila i zadovoljstvo što je sudjelovanje u projektu potaknulo nastavnike da usavrše i svoje informatičko znanje, a kroz projektne aktivnosti nastavnici su educirani i u realnim suvremenim prijevozničkim i logističkim tvrtkama u okruženju - KOS Transporti Varaždin, GPP Osijek, Gebrueder Weiss Zagreb.

Koordinatorica projekta Vlasta Perotić objasnila je da su izrađeni i provedeni nova metodologija i program edukacije učenika čime su budući tehničari cestovnog prometa i tehničari za logistiku i špediciju povećali svoje kompetencije i time postali konkurentniji i spremniji za izlazak na tržište rada.

Istaknuto je kako je Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih predan zahtjev da se izmjeni i dopuni nastavni plana i programa za nastavni predmet 'Praktična nastava za zanimanje tehničar cestovnog prometa i tehničar za logistiku i špediciju' tako da se praktična nastava u 3. i 4. razredu tih zanimanja izvodi kao obvezan predmet u vježbeničkoj tvrtki kako bi se buduće generacije učenika spomenutih zanimanja kvalitetnije educirale u cijeloj državi, a ne samo u školama koje provode projekt.

Ravnatelj Škole za cestovni promet Zagreb Zoran Oreščanin rekao je kako su ishodi učenja mjerljivi i ocjenjivi, a kroz novi program učenici postaju osposobljeni da bolje odgovore zahtjevima gospodarstva u prijevozničkom i logističkom poslovanju te pokažu traženu samostalnost i odgovornost u postavljenim zadacima.(Hina)

Pročitajte i ovo Predškola - 2 Javna rasprava Pobuna protiv prijedloga devetogodišnje škole: "Ovo naprosto nije izvedivo" Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene