Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhovni sud odbio žalbu tužiteljstva na Glavaševo puštanje iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud danas je odbio žalbu državnog odvjetništva na odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš pušten iz pritvora uz obrazloženje da je konstituiranjem novog saborskog saziva stekao novi zastupnički imunitet.

Vrhovni je sud zaključio da je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pravilno postupilo kada je Glavaša pustilo na slobodu jer više nisu ispunjene ustavne ni zakonske pretpostavke za primjenu mjere pritvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet sve ispočetka Vrhovni sud prihvatio žalbu DORH-a, Pevecima opet prijeti pritvor Slika nije dostupna Da postane izvršna Presuda Glavašu poslana svim strankama i MIP-u

Kao i u prvostupanjskoj odluci Vrhovni sud zauzeo je stav da je Glavaš danom konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora ponovno stekao zastupnički imunitet, pa ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja nadležnog saborskog tijela.

Glavaš je na slobodu pušten 11. siječnja, nakon više od 14 mjeseci pritvora, u kojem je završio zbog optužbi za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Državno odvjetništvo se na tu odluku žalilo Vrhovnom sudu, a
istovremeno je i od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva tražilo da skidanjem imuniteta odobri nastavak kaznenog progona i eventualno novo pritvaranje prvog hrvatskog političara optuženog za ratni zločin.

Nakon konstituiranja Sabor je odobrio da se protiv Glavaša nastavi kazneni progon, ali mu nije skinuo imunitet i za pritvor, čime mu je dozvolio da se brani sa slobode.

Suđenje Glavašu i ostalima optuženima za zločine nad srpskim civilima u Osijeku nastavlja se u ponedjeljak, 21. siječnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene