Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni je sud odbio kao neosnovanu žalbu Gordane Getoš-Magdić na rješenje Županijskog suda u Vukovaru kojim se odbija istražni zahtjev protiv osječkih policajaca zbog navodnih nezakonitosti u njezinu ispitivanju o ratnim zbivanjima u Osijeku 1991., objavljeno je na internetskoj stranici toga suda.


Gordana Getoš-Magdić pojavila se kao tužiteljica u sporu protiv tadašnjeg načelnika osječko-baranjske Policijske uprave (PU) Vladimira Fabera i još šest osječkih policajaca, te svog tadašnjeg odvjetnika Radoslava Arambašića, zbog krivotvorenja službene isprave, iznuđivanja iskaza i zlouporabe povjerenja. Smatrala je da su u njezinu ispitivanju kao osumnjičenice od 18. do 21. listopada 2006. u PU brojne nepravilnosti i nezakonitosti počinili njezin branitelj i policijski djelatnici te da je to negativno utjecalo na istinitost sadržaja zapisnika o njezinu iskazu o okolnostima ratnih zbivanja u Osijeku 1991. pa da stoga predstavljaju inkriminirana kaznena djela.

Vezani članci Slika nije dostupna Glavaš u obrani pobijao iskaz Gordane Getoš Magdić Slika nije dostupna Zbog bolesti Getoš Magdić odgođeno suđenje za "garažu" i "selotejp"

U obrazloženju odluke kojom se njezina žalba odbija kao neosnovana sud navodi kako podatci u istražnom zahtjevu te podaci koje je prikupilo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku u povodu kaznene prijave ne potkrjepljuju relevantan stupanj osnovanosti sumnje da su se inkriminirani događaji zbivali onako kako to iznosi oštećenica kao tužiteljica u istražnom zahtjevu, što je ispravno zaključio i sud u pobijanu rješenju.

'Iz daljnjeg sadržaja žalbe vidljivo je da žaliteljica pogrješno prikazuje ili ne razlikuje činjenicu dobrovoljnog sudjelovanja u kriminalističkoj obradi od činjenice uhićenja i zadržavanja u policiji. S tim u vezi pogrješno tumači trenutak uhićenja pa time i zakonitost radnji koje su uslijedile, i koje stavlja na teret osumnjičenom Vladimiru Faberu u obliku kaznenog djela krivotvorenja službene isprave', navodi se uz ostalo u obrazloženju sudske odluke.

'Osumnjičeni policajci su sudjelovali u policijskim izvidima 2002. i 2006.'

Također se napominje kako 'za osumnjičene Marija Bratića, Mladena Kobaševića, Želimira Opačka ne postoji nijedan podatak koji bi upućivao da su uopće sudjelovali u inkriminiranim događajima u listopadu 2006., već su ti policijski djelatnici sudjelovali u policijskim izvidima 2002. i 2006.'.

Odluku kojom se žalba odbija kao neosnovana Vrhovni sud je donio 17. studenoga 2009., a Županijski sud u Vukovaru optuženoj Getoš-Magdić, njezinu odvjetniku Antunu Babiću i osumnjičenicima proslijedio ju je 29. siječnja 2010.

Njezin odvjetnik Babić potvrdio je da je sudsku odluku zaprimio prije nekoliko dana, a na upit zašto se Getoš-Magdić žalila sudu u Vukovaru, odgovorio je kako je žalbeni postupak počeo u Osijeku, 'ali je vrlo brzo, 2008., zbog sukoba interesa premješten u Vukovar'.Getoš-Magdić je u svibnju prošle godine na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđena na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1991. u Osijeku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju