Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važni razlozi za suđenje

Vrhovni sud potvrdio da se Mamiću može suditi u odsutnosti: ''Nisu mu umanjena prava na obranu''

Zdravko Mamić pred zatvorom (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Mamić pred zatvorom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Vrhovni sud odbio je u srijedu žalbu Zdravka Mamića i potvrdio rješenje Županijskog suda u Osijeku da mu se sudi u odsutnosti.

Nakon odbijanja žalbe Mamićeva branitelja Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsko rješenje osječkog Županijskog suda, čime je postalo pravomoćno rješenje kojim je određeno suđenje optuženiku u odsutnosti, priopćio je najviši sud ne navodeći identitet Zdravka Mamića.

Pročitajte i ovo Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac" Suđenje Mamićima - 1 Pitanje isplate novca Šok na suđenju Mamićima, Balaban promijenio iskaz: "Vjerojatno sam nešto pomiješao"

Vrhovni sud podsjetio je da Uskok tereti Mamića i njegove suoptuženike da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom u sastavu zločinačkog udruženja. Najviši sud dodao je da je protiv Mamića raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog te da optuženik nije uhićen niti izručen Hrvatskoj.

Sud je dodao da Mamić, pored hrvatskog državljanstva, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i da se trenutačno nalazi u BiH, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

Važni razlozi za suđenje

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio i obrazložio da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti, koji se očituju u činjenici da je Mamić optužen za kaznena djela koje je počinila zločinačka organizacija, a kojom je on, prema navodima optužnice, oformio i s njom rukovodio u razdoblju dužem od deset godina.

''Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka'', ocijenio je Vrhovni sud.

Ne umanjuju se prava na obranu

Najviši sud naglasio je da suđenje Mamiću u odsutnosti ne umanjuje njegova prava na obranu, kao i da zakon jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti.

Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u lipnju 2018. na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu.

U svibnju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Zdravko Mamić pred zatvorom (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić pred zatvorom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan. Unatoč potvrđivanju optužnice, pravosudna tijela BiH zaključila su kako nema pretpostavki za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

S tim je slučaju u listopadu 2019. spojena i treća potvrđena optužnicu protiv Mamića prema kojoj je kao član izvršnog odbora kluba s računa GNK-a Dinamo u Klagenfurtu od rujna 2002. do ožujka 2007. izvukao 16,7 milijuna kuna.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene