Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhovni sud: 'Amputirana noga nije naročito težak invaliditet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud ukinuo je odluku Vrhovnog suda da djeci kojoj je u prometnoj nesreći poginuo otac, a majka ostala težak invalid jer joj je amputirana noga, ne prizna pravo na naknadu za duševne boli.

Naime, Vrhovni je sud zaključio da amputirana noga nije "naročito teški invaliditet", a što je zakonski preduvjet za dobivanje naknade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navijači Aston Ville pjevali pogrdnu pjesmu u kojoj su Eduarda usporedili s Heather Mills! Slika nije dostupna Povjerenstvo liječničke komore istražuje slučaj Maškarin

Prometna nesreće u kojoj je poginuo otac, a majka teško stradala dogodila se prije 15 godina, a ustavna tužba njihovo četvero djece, od kojih je jedno psihički bolesno, a dvoje je tada bilo malodobno, podnesena je 2000.

Sedam godina kasnije ustavni suci im jednoglasno usvajaju tužbu i predmet vraćaju Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Naime, niži sudovi, splitski Općinski i Županijski sud presudili su 1995. i 1996. da djeca imaju pravo naknade štete za duševne boli zbog invaliditeta majke. Svakom djetetu dosuđeno je po 40 tisuća kuna, a naknadu je trebalo platiti jedno austrijsko osiguravajuće društvo, čiju je policu osiguranja imao vozač koji je skrivio nesreću na cesti Šestanovac-Cista Provo.

Sudovi su pritom utvrdili da je majka, kojoj je amputirana lijeva noga, 80-postotni invalid za kućanske poslove te stopostotni trajni invalid za poslove izvan kuće.

No, 1999. dolazi do revizije pravomoćne presude i Vrhovni sud preinačuje odluku splitskih sudova te zaključuje da djeca nemaju pravo naknade.

U kratkom obrazloženju sud je naveo da je u slučaju 42-godišnje žene s amputiranom nogom riječ o slučaju teškog invaliditeta, ali ne i "naročito teškog invaliditeta" kada Zakon o obveznim odnosima priznaje pravo na naknadu nematerijalne štete. Vrhovni sud je pritom "naročito teški invaliditet" protumačio kao invaliditet "koji bi se morao kretati u granicama potpunog invaliditeta".

Ustavni suci su zaključili da je takvo stajalište neprihvatljivo, pa su usvojili tužbu i predmet vratili na ponovno odlučivanje. U obrazloženju odluke naveli su da bi se i prema neprihvatljivom mjerilu Vrhovnog suda tužbeni zahtjev djece u konkretnom slučaju morao prihvatiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene