Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrgorčanin očajan

Kupus koji uzgaja u BiH ne može prevesti preko granice i prodati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati koji imaju poljoprivredno zemljište u BiH ne znaju kako bi svoj urod legalno prevezli u Hrvatsku. Ljetina propada, a oni gube velik novac.

Marko Barbir bi kupus već trebao obrati, ali ne zna kamo će s njim. Naime, on živi u Vrgorcu, ali je sva njegova zemlja na teritoriju Bosne i Hercegovine. Preko granice, kaže, s kupusom ne može. 'Pokušao sam izvaditi papire, nikako nisam mogao i onda mije je carinik rekao da idem kod sanitarne. Sanitarna me poslala kod fitopatologa, a fitopatolog kod špeditera da bi, na kraju, špediter rekao da on o tome nema pojma, da nema nikakvih papira da se to legalno prenese', kazao je Marko.

Pročitajte i ovo Policija provodi pojačan nadzor u prometu U Zagrebu Policija upala na car meet i podijelila kazne: Ovakve situacije mogu biti opasne Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Zemlja mu je jedini izvor prihoda, a sad će, kaže, puno izgubiti. 'U BiH ne mogu prodati zato što sam državljanin Republike Hrvatske', kazao je. Krumpir mu je već zaplijenila policija na granici, no za to je dobio rješenje od Ministarstva poljoprivrede. Poslali su mi papire da mogu jedino za svoju upotrebu to prevesti', kazao je Marko.

>> Prosvjed zbog zatvorenog graničnog prijelaza u Velikom Prologu

I Mirko Barbir strahuje što će biti s njegovim grožđem jer, kaže, dovoljno informacija nema. 'Znači, ili ostati na lozi ili ću probat nešto, peći rakiju, u Hercegovini se još može peći rakija pa ćemo vidjeti', kazao je Mirko Barbir.

U Ministarstvu poljoprivrede odgovaraju kako sada vrijede nova pravila za prelazak granice voća i povrća. 'Svako voće i povrće ima poseban tretman. Dakle, ukoliko je podložno fitosanitarnoj kontroli, recimo konkretno za krumpir, zabranjen je uvoz. Dozvoljen je samo ako je za vlastite potrebe', kazo je Miljenko Rakić iz Ministarstva poljoprivrede.

Ali što se tiče kupusa, on se može uvesti u Hrvatsku, čak i bez fitosanitarnih kontrola. No, izgleda da na terenu stvari baš ne idu glatko. Iz Ministarstva stoga poručuju kako će uskoro poslati i naputak za ovakve slučajeve.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene