Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snježna katastrofa

Vrgorac potpuno odsječen od ostatka svijeta, hitno im treba pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalna vlast s područja Vrgorca nespremno je dočekala snijeg, a nisu ni agilni sada kada se sa snijegom treba suočiti.

Vrgorac je potpuno odsječen od ostatka svijet, tvrdi jedan Vrgorčanin na blogu vrgorac.blog.hr. U svom blogu detaljno je izvijestio o zbivanjima u njegovom mjestu.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Slika nije dostupna Pomoć najugroženijima Zagreb poslao specijalno vozilo da oslobodi Imotski i Vrgorac

Vrgorska krajina je već peti dan okovana snježnim pokrivačem. Među ostalim problemima s kojima se ovih dana suočava Vrgirac, brojnim staračkim domaćinstva hitno treba pomoć. Iako najavljivana, Hrvatska vojska još nije stigla niti se zna kada će.

Državne i županijske službe vrlo malo djeluju na terenu. Gradska je uprave podbacila na koordinaciji gradskih službi, a nije se sastao ni Stožer Civilne zaštite Grada Vrgorca. Neki građani su zvali gradonačelnika i nudili pomoć pri čišćenju putova i probijanju prema staračkim domaćinstvima, ali kažu da su odbijeni sa obrazloženjem da 'Civilna zaštita situaciju ima pod kontrolom!'

Međutim ralice ne dolaze u Vrgorac. Iako postoji mogućnost mobilizacije privatnih strojeva u čišćenju terena, gradske institucije to su odbile, piše Vrgorčanin.

Stanovnici okolnih sela Dragljana, Rašćana, Kozice, Dugih Njiva pitaju kada će se do njih probiti pomoć. Tuže se da ralice nisu prošle četiri dana, a da ima veliki broj staraca kojima treba liječnička pomoć ili pomoć u namirnicama.

Marljivi vatrogasci

Vatrogasaci su stalno na terenu i pomažu ljudima koliko mogu. Ti ljudi iz vlasti ne žive sa narodom, ne shvaćaju narod, ne žele slušati ni čuti koje su potrebe naroda u ovoj ekstremnoj situaciji. Je li tko pozvao vojsku?, pita Vrgorčanin.
Lokalna vlast je potpuno nespremno dočekala snijeg.

Navodni planovi i velika pripremanja na ekstremne situaciju nisu provedeni na djelo. Nitko ne koordinira rad službi. Električne žice su na mnogim mjestim pritisnute granama koje su se odlomile od drveća. Hotel je pun stranaca koji ne mogu napustiti Vrgorac. U ovih nekoliko dana umrlo je nekoliko ljudi, od bolesti ili starosti, ali su sprovodi gotovo nemogući, jer je na svakoj cesti i putu metar snijega.

Sa dolaskom sunčanog vremena sa krovova zgrada i manjih kuća su počeli padati i po više stotina kilograma teški komadi snijega. Jedna trudnica sa trudovima iz Oraha odvedena je u Ljubuški, jer se nije moglo do Vrgorca.

Pod težinom snijega srušio se krov

Pod težinom snijega urušio se krov skladišta Jematve. Građani dojavljuju da im krovovi stambenih i gospodarskih objekata na selima popuštaju pod težinom snijega. Električne energije nasreću ima, a za servisiranje sustava djelatnici HEP-a ulažu nadljudske napore.

Trgovine rijetko i sa zakašnjenjem dobivaju kruh, donose ga samo lokalni pekari. Druge opskrbe nema. Tisak ne dolazi u Vrgorac već drugi dan. Vrgorac je potpuno odsječen od ostatka svijeta. Totalna izolacija je na djelu, zaključuje Vrgorčanin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene