Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nas čeka idućih dana?

Dišemo "na škrge": Visoke temperature i sparina diljem zemlje, Meteoalarm izdao žuto upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednih dana mnogi su ustanovili kako je ljeto ove godine uranilo. U prilog toj tvrdnji idu i temperature zraka koje su, prema podacima DHMZ-a, za 9 sati u utorak rasle i preko 27 stupnjeva.

Točnije, 27,3 stupnja Celzijevih izmjereno je na Hvaru, a samo stupanj manje u Splitu. U Šibeniku se temperatura u 9 sati popela na 25,4 stupnja, a puno hladnije nije ni na kopnu. U Zagrebu je u 9 sati izmjereno 24,3 stupnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Osim što su temperature visoke, vrijeme je "teško" i prati ga visoka relativna vlažnost zraka. Tako u Zagrebu u kojem je vrijeme pretežno vedro ona iznosi 60 posto. U Varaždinu je pak 82 posto, a i u ostatku zemlje kreće se oko 70 posto.

"Razmjerno visoka temperatura zraka ili sparina, kao i prethodnog dana, mogle bi uzrokovati manje poteškoće meteoropatima, a veće uglavnom kroničnim srčanim ili plućnim bolesnicima. Stoga preporučujemo izbjegavanje većih napora, slojevitu odjeću, laganiju hranu i uzimanje dovoljno tekućine", stoji u biometeorološkoj prognozi DHMZ-a.

Utorak će, dakle, biti većinom sunčan te vrlo topao i vruć. Ponegdje u zapadnim područjima može biti promjenljive naoblake, na sjevernom Jadranu uz malo kiše već u prvome dijelu dana.

Poslijepodne i navečer uz lokalno jači razvoj oblaka očekuju nas pljuskovi i grmljavina, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar će biti većinom slab, mjestimice umjeren istočni i jugoistočni.

Na Jadranu će puhati slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje jugozapadnjak, a ujutro uz obalu bura. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 26 do 31 stupnja.

Žuto upozorenje Meteoalarma

Za dijelove hrvatske izdano je i žuto upozorenje Meteoalarma (Gospić, Knin, Zagreb, Karlovac, Rijeka), što znači da na tim područjima može biti lokalno izraženijih grmljavinskih pljuskova.

"BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", stoji u upozorenju.

Vrijeme ostaje sunčano, vruće, sparno i nestabilno

Idućih dana vrijeme ostaje vrlo slično, bit će pretežno sunčano, ali nestabilno, pa i dalje može biti lokalnih pljuskova. Temperatura se neće previše mijenjati – tijekom dana bit će 30-ak stupnjeva. I na Jadranu će biti pretežno sunčano i vruće uz temperaturu od oko 30 stupnjeva. Idućih dana jedino u unutrašnjosti Dalmacije može biti pokojeg kraćeg pljuska.

Dakle, i u danima pred nama bez promjene, ostaje sunčano, vruće, sparno i nestabilno. Imajte na umu da je UV indeks visok ili vrlo visok pa se zaštitite od sunca i pijte dovoljno tekućine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene