Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Meteorolog Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima u vremenskoj prognozi Dnevnika Nove TV otkrio je meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Nakon gotovo tjedan dana većinom oblačnog vremena, u srijedu je bilo znatno više sunca u Hrvatskoj. Najizraženije je to u zapadnim kopnenim krajevima, primjerice u Zagrebu smo u srijedu imali više sunca nego što ga je ukupno bilo posljednjih pet dana.

Situacija se nad našim dijelom kontinenta stabilizirala. Nema više ciklona niti fronti u našoj blizini, a tlak zraka je blago povišen te diljem zemlje izjednačen što znači da neće biti niti nekih jače izraženih strujanja.

Ujutro će tako u velikom dijelu zemlje biti sunčano. Nešto oblačnije samo na zapadu, uz cijelu granicu sa Slovenijom pa u Gorskom kotaru i Istri može pasti malo kiše. U Slavoniji i Lici ujutro će pak biti kratkotrajne magle, osobito duž Save, Drave i Une, no do 9 sati će magla nestati.

Na kopnu će jutro biti pomalo svježe i hladno, s najnižom temperaturom između 5 i 7. Na Jadranu ugodnije, puhat će slabo do umjereno jugo i bit će 10, 11 stupnjeva.

Vrijeme poslijepodne

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz umjerenu naoblaku. Rano popodne je rijetko moguć i poneki pljusak, ponajprije u Podravini, no tamo gdje ga uopće bude, bit će samo kratkotrajan.

Kasno poslijepodne, nakon 17 sati, posvuda će se razvedravati. Puhat će vrlo slab sjeverac, a temperatura će rasti do 17 stupnjeva.

U Slavoniji u četvrtak puno sunca, bit će pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Rijetko je i tamo moguć poneki kraći pljusak, ponajprije oko Požege i u zapadnoj Podravini. Temperatura će biti od 17 do 20 sa slabim sjeverozapadnim vjetrom.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić Jeste li znali? Iskorak vremenske prognoze: Više nam neće otkrivati samo kakvo će vrijeme biti

U Istri i Primorju sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo više oblaka povremeno će biti nad Kvarnerom te osobito nad unutrašnjosti Istre pa je tamo moguć kraći lokalni pljusak. Jugo će poslijepodne slabjeti tako da će biti mirno i ugodno uz temperaturu oko 18.

U Gorskom kotaru i Lici umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu ili kraće pljuskove koji će češći biti u Lici, tamo može i zagrmjeti. Ipak, bit će i sunčanih razdoblja, osobito kasnije poslijepodne. Temperatura malo viša nego danas, uglavnom od 13 do 15 stupnjeva.

U Dalmaciji, na obali obilje sunca, uz malo oblaka, na otocima i pretežno vedro, dok će se u unutrašnjosti poslijepodne oblaci sve više razvijati, rasti pa će često biti pljuskova i grmljavine, osobito uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Poneki može stići i do obale srednjeg dijela. Nakon 17 sati pljuskovi će polako jenjavati i prestati.

Jugo koje će ujutro biti slabo do umjereno, poslijepodne će oslabjeti, temperatura će biti oko 18, a navečer će zapuhati slab burin.

Sljedeća tri dana

Od petka do nedjelje na kopnu sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Rijetko je moguć i poneki pljusak, ponajprije u petak u Gorskom kotaru i Lici. Jutra će biti svježa, s najnižom temperaturom oko 6, a poslijepodneva topla i ugodna, oko 20 stupnjeva.

I na Jadranu idućih dana sunčano i ugodno. Samo u unutrašnjosti Istre i Dalmacije povremeno može biti kraćih pljuskova. Ujutro će puhati bura, koja će samo u subotu prolazno biti umjerena do jaka. Danju maestral. Temperatura ujutro 11, poslijepodne oko 20.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Jeste li znali? Sateliti, brodovi, radari i zrakoplovi, što ih sve povezuje? Odgovor zna meteorolog Ivan Čačić

U svakom slučaju, jedan sunčan i ugodan vikend je pred nama. Samo će vrlo rijetko biti kraćih popodnevnih pljuskova, a temperatura će ponovno doći do prosječnih vrijednosti za doba godine što je oko dvadeset stupnjeva.

"Sljedeći tjedan se vrijeme ponovno kvari, pa vikend iskoristite dobro", poručuje Vikić-Topić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene