Dok je Skandinavija vruća, Mediteran je kišovit. Tko ili što je krivac za ovakvo ljeto?

Galerija


Dok se sjever Europe nosi s nezapamćenom sezonom požara, a nisu izostale ni katastrofalne posljedice vatrene stihije nadomak Atene, kod nas ove godine, na svu sreću, vatrogasci imaju mnogo manje posla. Sreća je to takoreći u nesreći ovog, promjenjivog i ipak nešto blažeg ljeta nego su to bila prethodna. Ako pitate kontinentalce, ljeta još nije ni bilo.

Gdje je ljeto pitaju se u Zagrebu

Vezani članci Vrućina u Zagrebu (Footo: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska preživjela prvi ovogodišnji toplinski val: Pogledajte kolike su temperature bile diljem zemlje i gdje je bilo najpaklenije Ljetni pljusak (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Ni nedjelja neće proći bez pljuskova, evo gdje će padati

Premda su svi mjeseci još od travnja kod nas bili topliji od prosjeka, a često je vrijeme bilo svrstano i u kategoriju ekstremno toplog. I isto tako, ne možemo baš reći da sunca nije bilo. Zašto se onda čini da ljeta nema?

Dojam zapravo kvari učestalost kišnih dana. Kišne epizode koje nisu bile duge, ali bi znale pokvariti svako drugo poslijepodne. Na primjeru Zagreba možemo vidjeti kako od početka lipnja jedva da smo nekoliko puta uspjeli spojiti tri dana bez kiše. I dok je za lipanj, koji u kopnenom dijelu zemlje doista jest najkišovitiji mjesec u godini, to nekako normalno i očekivano, u srpnju u kojem bi vrijeme generalno trebalo biti stabilnije i suše, ova kiša svaki drugi dan pomalo jest neobična i mnogima ide na živce.

I Dalmatinci čeznu

Srećom, situacija je nešto bolja barem u Dalmaciji, osobito na jugu, premda i Dalmatinci čeznu za onim pravim ljetom. Ove sezone za sad izostali su i jaki toplinski valovi kojih je proteklih godina bilo dosta. Nedostatak stabilnog duljeg razdoblja, posljedica je izostanka vladavine Azorske anticiklone.

Azorska anticiklona je stabilna zračna masa, vrlo toplog suhog zraka, koja se s područja istočnog Atlantika ljeti često pruža preko Sredozemlja i nama donosi lijepo vrijeme. Osobito je česta zadnjih desetak dana srpnja, kad je vrijeme kod nas statistički, u prosjeku najstabilnije. U ovoj sezoni, Azorska anticiklona jedva da je primirisala do našeg područja. Nažalost, nemamo naznake da će se išta u nadolazećim tjednima promijeniti. Naravno da je moguće,

Najveće šanse za sunce su…

No za sad proračuni ukazuju na sličan tip vremena ovome sada i za iduće dane. Ako još uvijek možete birati mjesto za godišnji odmor, najveće šanse za sunce imate na srednjem i južnom Jadranu te na otocima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr