Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Izdana upozorenja meteoalarma: Pred nama je topli vikend, no evo zašto ipak trebati biti na oprezu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak je zapuhala pojačana južina koje će biti i tijekom vikenda, a uz to će na Jadranu i područjima uz njega biti i kiše i izraženih pljuskova.. Zbog navedenog je DHMZ izdao upozorenja – narančasto zbog juga, ali i zbog obilnih oborina kojih će biti na većem dijelu obale.

Jugo će za vikend puhati srednjom brzinom većom od 40 kilometara na sat, a udari mogu dosezati i stotinjak kilometara na sat. To su brzine zbog kojih će biti problema u pomorskom prometu.

Pročitajte i ovo Promjenjivo oblačno vrijeme Od utorka nove oborine Nastavlja se prevrtljivo vrijeme: U nekim krajevima se za vikend očekuje i snijeg Ilustracija Vremenska prognoza Prevrtljivi travanj: Meteorolog otkriva kakav nas vikend očekuje

Osim toga, već spomenute obilne oborine, i više od 50 pa i 60 litara po četvornom metru, mogu uzrokovati bujične poplave. Uz sve to, u subotu je na Jadranu, osobito sjevernom, velika vjerojatnost izraženih pljuskova.

Za vikend će izražena južina podržavati, za ovo doba godine, pretoplo vrijeme, osobito u subotu kada će jutarnja temperatura u cijeloj zemlji biti oko 10 stupnjeva Celzijevih, dnevna 15, a ponegdje i koji stupnja više.

U nedjelju će biti malo manje toplo, a onda će se od ponedjeljka temperatura približavati prosječnim vrijednostima. Osim toga, u subotu će biti obilnijih oborina ili izraženijih pljuskova, i to ponajprije na Jadranu i podučjima uz njega.

U subotu ujutro u Hrvatskoj će biti oblačno s kišom koje će, ponajprije, biti uz obalu i u gorju, a moguće i obilnije. U unutrašnjosti će kiša biti rijeđa i manje obilna. Na kopnu će puhati umjeren južni i jugoistočni vjetar, povremeno s jakim udarima, u gorju i olujnim, dok će na moru puhati jako i olujno jugo. Temperatura će biti proljetnih desetak stupnjeva u cijeloj zemlji.

Topao početak veljače

U nastavku dana će biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, a istočnije i sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren, na udare i jak južni vjetar, a temperatura će se kretati oko 15 stupnjeva Celzijevih.

Na istoku je u subotu najizglednije suho vrijeme ili s tek malo oborine, a moguća su i sunčana razdoblja. Uz to će i ovdje biti vjetrovito te za ovo doba godine pretoplih 15-ak stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju će biti oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, a na Jadranu će biti i izraženijih pljuskova. Puhat će jako i olujno jugo, zatim jugozapadnjak, a temperatura će i ovdje biti iznad prosjeka, odnosno između devet i 15 Celzijevih stupnjeva.

I na jugu će biti oblačno, kišovito, vjetrovito i toplo. Ponegdje će biti i obilne kiše ili pljuskova, a jako i olujno jugo će podržavati visoke temperature.

Još u nedjelju će biti toplije od prosjeka, a bit će i povremene kiše. U novom tjednu će se vrijeme polako vraćati u okvire onog što očekujemo u ovo doba godine. Zapuhat će sjeverni vjetar uz koji će postupno biti hladnije.

Na moru će u nedjelju biti oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom. Jugo će u nedjelju oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, na sjevernom dijelu buru koje će zatim početkom tjedna biti i drugdje duž obale. Uz buru će i ovdje biti hladnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene