Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Ekstremne vrućine u Europi, temperature se penju i do 43 stupnja. Evo što Hrvatsku očekuje idući tjedan

Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images)
Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Vrućine (Foto: thechive.com) - 9 Vrućine (Foto: thechive.com) - 9 Foto: thechive.com Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images) Vrućine, Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Velike vrućine, ilustracija (Foto: Getty) Velike vrućine, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty Posljedice koje vrućine ostavljaju na zdravlje ljudi(Foto: Dnevnik.hr) Posljedice koje vrućine ostavljaju na zdravlje ljudi(Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Toplinski val zahvatio Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/8 >>
Prati nas sunčano i vruće vrijeme, a vrućine će itekako biti još i u idućem tjednu. Prognozu donosi meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

U nedjelju krajem dana u najzapadnijm krajevima te u ponedjeljak više manje posvuda na kopnu može biti pokojeg pljuska, no vrijeme će generalno idućih dana biti prilično sunčano.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna I HAK upozorio vozače Prognostičari objavili upozorenje građanima: Živa u termometru prelazit će 37 stupnjeva, pogledajte gdje će biti najtoplije

Temperatura je u porastu, neće biti vruće onako kako je to bilo u lipnju, ali temperatura će isto vrlo lako prelaziti 30 stupnjeva, a onda će i noći ponovno biti toplije.

Razlog je u stabilnoj zračnoj masi, vrućem i suhom zraku koji će se idućih dana s područja Afrike i Sredozemlja gurati prema centralnoj Europi, a dijelom će zahvatiti i naše krajeve. U nedjelju zbog blizine ove fronte, krajem dana u najzapadnijim krajevima, najvjerojatnije uz granicu sa Slovenijom može biti lokalnih nestabilnosti.

Nakon sunčanog jutra, takvo će biti i poslijepodne, uz lokalno jači razvoj oblaka kasnije je moguć i pokoji kratkotrajan pljusak, vjerojatnije uz granicu sa Slovenijom.

Vjetar će navečer okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, no danju će biti dosta vruće uz temperaturu između 31 i 34 stupnja.

Slavonija: I u Slavoniji i Baranji će prevladavati sunčano te također i vruće. Maksimum temperature ovdje očekuje se oko 33 stupnja. Cijeli dan povremeno će puhati slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar.

Sjeverni Jadran: Većinom sunčano sutra i u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. Srećom ugodnije. Na moru će jugoistočni vjetar poslijepodne okrenuti na jugozapadni, a i temperatura će biti oko 30 stupnjeva. Blizu 30 očekuje se i u gorju.

Dalmacija: U Dalmaciji vedro, naš jug vrućina neće zaobići. Posebno Zagoru gdje bi sutra moglo biti i 35. Na obali i otocima uz zapadnjak i sjeverozapadnjak ipak malo manje, do 33.

Temperatura mora je većinom oko 25 stupnjeva, Šibenik 23, Pula danas 26, ugodno je za kupanje. UV indeks će biti vrlo visok, a obzirom i na visoku temperaturu i jako sunce, pridržavajte se svih onih dobro poznatih savjeta: najvažnije je uzimati dovoljno tekućine i više biti u hladu sredinom dana.

Što nas čeka idući tjedan?

I u novom tjednu prevladavat će sunčano, tek povremeno bit će više oblaka, a u ponedjeljak je moguć i pokoji lokalni pljusak. Puhat će slab do umjeren vjetar sa sjevera, noću će biti toplo, a danju uz najmanje 30ak stupnjeva vruće.

Na Jadranu više vruće nego u unutrašnjosti, unatoč buri i sjeverozapadnom vjetru. Posebno toplo bit će noću, prema sredini tjedna temperatura će se sve teže navečer spuštati ispod 25. Svih dana prevladavat će sunčano, a ovakvo ljeto će se vrlo izgledno nastaviti i u drugoj polovici tjedna.

Dakle, većinom sunčano, sigurno vruće, a sutra krajem dana u najzapadnijim krajevima moguć je kakav kratkotrajan pljusak.

Ekstremne vrućine u zapadnoj Europi

Istramet piše da će početkom idućeg tjedna zapadnu Europu zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature zraka i do 43 °C, a vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka.

Aktualno Edwards uništio Dos Anjosa za 8. pobjedu u nizu, brutalan nokaut za 12 sekundi! Rothwell nakon borbe (Foto: GOL.hr) Rothwell nakon borbe (Foto: GOL.hr) Foto: GOL.hr Rothwell i Arlovski na kraju borbe (Foto: GOL.hr) Rothwell i Arlovski na kraju borbe (Foto: GOL.hr) Foto: GOL.hr Pobjeda Greg Hardy (Foto: GOLhr) Pobjeda Greg Hardy (Foto: GOLhr) Foto: GOLhr Nokaut Harrisa (Foto: GOL.hr) Nokaut Harrisa (Foto: GOL.hr) Foto: GOL.hr Nokaut Harrisa (Foto: GOL.hr) Nokaut Harrisa (Foto: GOL.hr) Foto: GOL.hr +1 Edwards udara Dos Anjosa (Foto: GOL.hr) FIGHT! Edwards uništio Dos Anjosa za 8. pobjedu u nizu, brutalan nokaut za 12 sekundi! 1/7 >>
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene