Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrbani: Još uvijek se ne zna uzrok onečišćenja vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vezi s problemom onečišćenja vode povećanom količinom mineralnih ulja u stambenim zgradama zagrebačkog naselja Vrbani III, danas su se priopćenjem oglasile tvrtke "Zagrebgradnja", izvođač radova i "Geoprojekt", investitor izgradnje.

Ističu kako posjeduju ateste da je Zavod za javno zdravstvo prije useljenja u Palinovečkoj 19 proveo ispitivanje vode i da je količina mineralnih ulja bila u granicama dopuštenog.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

Tvrtke "Zagrebprojekt" i "Geoprojekt" u priopćenju ističu da su odmah po detektiranju problema mineralnih ulja u vodi promptno reagirale, te su od listopada 2006. do sada poduzimale niz mjera - višestruka ispiranja cijevi i cjevovoda te analizu materijala, cijevi i spojeva. 

Također i nadalje, vrlo intenzivno, pokušavaju putem mjerodavnih institucija utvrditi stvarni uzrok problema s onečišćenjem vode i ukloniti ga.

Naglašavaju da su za sve do sada izgrađene objekte ishodili sve potrebne dozvole, te da su sve zgrade priključene na vodovodnu mrežu grada Zagreba, prema svim pravilima i vrijedećim standardima.

Prije useljenja vlasnika, te kao uvjet da bi zgrade kod tehničkih pregleda udovoljavale uvjetima za stanovanje, zatraženi su i dobiveni nalazi Zavoda za javno zdravstvo, na temelju čijeg očitovanja je sanitarni inspektor utvrdio da su zgrade, što se tiče kvalitete vode, podobne za stanovanje, ističe se u priopćenju. 

>> Vrbani: Otrovna voda za 3.000 ljudi

>> Bandić o problemu s pitkom vodom na Vrbanima

"S obzirom da je zgrada u Palinovečkoj 19 I,J,K,L, u čijim stanovima je, prije otprilike godinu dana, izmjerena povećana količina mineralnih ulja iznad dopuštene granice, posebno ističemo da je Zavod za javno zdravstvo u toj zgradi prije useljenja i davanja potrebnih dozvola proveo ispitivanje nalaza u tri stana i u svima je nalaz količine mineralnih ulja u vodi bio u granicama dopuštenog, o čemu posjedujemo ateste", naglašavaju u priopćenju tvrtke "Zagrebgradnja" i "Geoprojekt".

"Rješavanja tog problema do sada još nije ukazalo na konkretan uzrok zagađenja vode, odnosno do sada nema potvrde da bi uzrok problemu bio u građevinskom procesu nas kao investitora i izvođača radova. U provedenim analizama materijala, cijevi i spojeva, utvrdilo se da su ispravni i da u njima ne leži uzrok pojavljivanja mineralnih ulja u vodi", stoji u priopćenju.

Naglašavaju da je i njihovim tvrtkama izuzetno važno da se taj
problem hitno riješi, a obzirom da je prvenstveni interes da zdravlje ljudi ne bude ugroženo, uz duboko žaljenje, prije svega kupcima, da je do tog problema došlo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene