Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 10 posto svih prometnih nesreća, njih 54 od početka godine, na cestama Primorsko-goranske županije prouzročeno je naletom na životinje, uglavnom divlje.


Nedavno je Nedžib, vozeći se dopuštenom brzinom, naletio na srnu.

Vezani članci Na je pješačkom prijelazu 80-godišnji Nijemac udario trudnicu (Foto: Dnevnik Nove TV) Vozač htio pobjeći? "Vidjela sam kako ide prema nama punim gasom, uzela sam dijete i potrčala" Sudar (Foto: Screenshot/YouTube) Motorom se vozio između traka i nastradao od vozila hitne, tko je po vama kriv?

'Ja sam je vidio kada se našla na haubi. Nemaš, nemaš vremena reagirati', ispričao je svoje iskustvo Neđib Kurbegović.

Troškove popravka vozila od oko 5.000 kuna - sam će platiti.

'Zakon je tako složen da onaj tko udari srnu uvijek mora platiti štetu. Uvijek je protiv nas', požalio se Neđib.

Lovačka društva već duže vrijeme muku muče s odštetama za štete na automobilima uzrokovane - naletima na divljač kojom gospodare.

'Po mišljenju većine lovaca ta bi se šteta trebala riješiti kroz policu obaveznog osiguranja', smatra Igor Baraba, predsjednik Lovačkog društva 'Jelenski jarak' iz Vrbovskog.

Divljač uglavnom izlijeće na cestu u ranu zoru i u sumrak. Koji su njihovi najčešći pravci kretanja najbolje se vidi kada padne snijeg. 

'Ako je divljač ispred onda normalno kočite, pokušavate je izbjeći. Iako i sama divljač koja skoči na cestu kad vidi vozilo koči, kliže se, zaustavlja se', pojasnio je instruktor vožnje Rudolf Ožanić.

Samo u ovoj godini u Primorsko-goranskoj županiji zabilježena su čak 54 naleta vozila na životinje.

'U tim prometnim nesrećama prevladava srneća divljač, no zabilježena su četiri naleta vozila na divlje svinje, tri na zeca i jedan na lisicu', kazao je Jure Jurković iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PUPG Rijeka.

Na opasnost od divljači na cesti - upozoravaju nas prometni znakovi.

'Čim vidimo takav znak moramo usporiti vožnju, smanjiti brzinu i biti spremni na iznenadno kočenje i nailazak divljači', kazao je instruktor vožnje.

Vozite li se cestama kroz šumovite, nenaseljene predjele - budite oprezni bez obzira na znakove - jer divljač ne poznaje prometna pravila.