Automehaničari su nas podsjetili što se događa sa zimskim gumama kada ih vozači koriste u ljetnom periodu.


Dolazak toplijih dana znači i zamjenu zimskih guma ljetnima. Od idućeg tjedna to je i zakonski na snazi. Tijekom zime vozači se pozivaju na povećan oprez i njihovu zamjenu, no vožnja na zimskim gumama kod visokih temperatura može biti jednako opasna. Iako je riječ o skupim investicijama, ipak se radi o ulaganju u sigurnu vožnju, na ruku tome ide i neznatno pojeftinjenje goriva od nekoliko lipa.

Vezani članci Bruno Dušanek, voditelj vulkanizerske radione Od sutra je obavezna zimska oprema na vozilima, vulkanizer koji od jutra nije stao objašnjava zašto je uopće bitno imati zimske gume Cijene goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Novi udar na vozače: Gorivo opet poskupjelo

'Zimska guma nema više toliko prianjanje na cestu, velike temperature je uništavaju, počinje se trgati sama po sebi dok ljetna guma ima svoje karakteristike za prianjanje uz cestu', objasnio je voditelj servisa Martin Kovačić.

Dobro to znaju i vozači. Za sigurnu vožnju ne štede ni lipe.

Koliko su opasne stare gume na automobilima?

Korištenje zimskih guma u ljetnom periodu može stvoriti slične probleme kao i korištenje ljetnih u zimskim danima. No u ovom slučaju opasnosti su puno manje.

Ako na automobilu imate zimske gume, pri temperaturi od 20 stupnjeva i brzini od 80 kilometara na sat zaustavit ćete se nakon 72 metra. Ako u tim istim uvjetima vozite na ljetnim gumama, zaustavit ćete se nakon 60 metara. Razlika 12 metara.

'To znači da kod nagle potrebe za kočenjem će taj zaustavni put koliko je duži, može biti katastrofalan jer će doći do vrlo jakog udara u vozilo ispred jer nismo uspjeli na vrijeme zakočiti', objašnjava Damir Novak iz HAK-a.

Što kažete na gume koje se pritiskom na tipku pretvore u čavlerice?!

'Nemate stopostotnu sigurnost nad vozilom, ne drži guma kako bi trebala, u zavojima proklizava', kaže Kovačić.

A da se to ne dogodi, investicija u gume investicija je u sigurnu vožnju. S neznatnim pojeftinjenjem goriva vozačima će to ipak biti lakše.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook