Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svatko tko je ikad pojeo nezdrave školjke, pamtit će bolove cijeli život i bit će vrlo oprezan prije nego što se ponovno prepusti užitku. Kako biti siguran, doznala je ekipa Provjerenog.


Veterinarska i sanitarna inspekcija gotovo savršeno su zamislile sustav nadzora tisuća tona školjaka koliko se svake godine izvadi iz Jadrana, no sustav nadzora postoji samo na papiru - u praksi - samo je polovično zaživio.

Dva su načina pomoću kojih se školjke vade iz mora, uzgoj i izlov. Oba su legalna. Uzgajivači postave stotine tzv. pergulara, koji vise na 3 do 5 metara ispod površine mora. Na njih se nakupe dagnje, a nakon određenog se vremena izvade. Dok oni koji se bave izlovom školjaka - rone i sami pronalaze prirodna mjesta gdje se školjke skupljaju, te ih potom skidaju s grebena.

Vezani članci Provjereno: Dragana Boromisa i Maja Medaković - 2 I snovi koje se ne usudimo sanjati mogu postati stvarnost: Priča novinarke Provjerenog Maje Medaković o Nadi i Dragani mogla bi dobiti sretan kraj Provjereno: Ministar zdravstva Vili Beroš Skrivaju se ugovori o nabavi cjepiva koje je potpisao i ministar Beroš: Europa naručila previše cjepiva i skriva troškove

Zakonom su točno određena područja Jadrana gdje se školjke smiju uzgajati, a gdje izlovljavati. Ta se područja strogo kontroliraju ispitivanjem kakvoće mora. Branka Gulin iz veterinarske inspekcije, Šibensko-kninske županije poručuje "Državni monitoring se radi jednom mjesečno vezano za mikrobiološko onečišćenje, i tu je parametar escherichia coli, a drugi način je kontrola prisutnosti biotoksina, koja se sada u ovom periodu godine radi jedan puta na tjedan."

I ekipa Provjerenog je krenula u takav jedan redoviti nadzor s inspekcijom u Šibenskom kanalu sv. Ante. Izuzeli su uzorke koje su potom odnijeli na testiranje u laboratorij. Dva potpuno različita, ali jednako opasna nametnika napadaju školjke u moru - escherichia coli koja nastaje zbog fekalija iz sustava kanalizacije, te prirodni biotoksini koji se javljaju nekoliko puta na godinu za vrijeme prirodnih procesa u moru - primjerice tzv. cvjetanja mora.

Najpoznatija područja u kojima se školjke uzgajaju, ali i izlovljavaju su Limski kanal u Istri, Kanal Sv. Ante kod Šibenika, te Malostonski zaljev. Kaštelanski zaljev poznat je isključivo po izlovu. U Kaštelanskom zaljevu registrirano je više od 70 obrta za izlov školjkaša. To je najveće izlovno područje u Hrvatskoj, no krajem travnja pojavio se biotoksin. Veterinarska inspekcija zabranila je sav izlov, skupljanje i promet. No školjke se i dalje izlovljavaju.

Glavni su krivci ronioci, ali i restorani željni zarade - ističe Ivica Ujaković, iskusni školjkar. "Jer toliko tih restorana ima na području Splita koji dalje rade, Kaštelanski zaljev, kao što i sami govorite, zatvoren je za skupljanje, prodaju, i za stavljanje u promet. I dalje ronioci rone i prodaju školjke", kaže Ujaković.

Boris Matković već godinama uzgaja školjke u Šibenskom kanalu sv. Ante. Poručuje da ronioci love "na divlje" i prodaju školjke ispod cijene. "A ljudi gledaju prvenstveno na sebe. Gledaju sve, da je jeftinija roba, onda dati jeftiniju robu, i stvar je to znači onda apsolutno u cijeni, jer troškovi goriva, svega, podigli su se u zadnje 2 godine za 15-20 posto, a školjka cijena ostala ista, pa čak i ispod pala cijena", kaže on.

Veterinarska inspekcija pokazala je reporteru Provjerenog kako obavlja svoj dio posla, no sanitarna inspekcija trebala bi nadzirati podrijetlo školjaka u restoranima. Upravo zato i s njima su željeli provjeriti kako provode nadzor - no njihov zahtjev je dvaput odbijen. Kako nisu mogli u kontrolu s inspektorima, krenuli su sami. U tri restorana ugostitelje su tražili certifikate koji bi dokazali podrijetlo školjaka. Od tri restorana, dva nisu imala certifikate za školjke. Treći ugostitelj je imao certifikat.

Vrlo je važno da i gosti znaju svoja prava - u 14 godina vođenja konobe, priznaje Tomislav Vuk, rijetko ga je tko pitao za certifikat. "Pa gost može vrlo lako biti siguran u podrijetlo školjki tako da traži, a voditelj mu je dužan na njegov zahtjev priložiti evo tu jednu deklaraciju, koja se odnosi na podrijetlo školjke, gdje piše kad je izvađena, tko je za to ovlašten i to može prezentirati svakom gostu", ističe Tomislav.

No gosti ne pitaju za certifikat i često nažalost vjeruju na riječ ugostitelju, veterinarska inspekcija kontrolira školjku do restorana, a sanitarna inspekcija koja bi trebala temeljito pregledavati papire unutar ugostiteljskih objekata - jednostavno ne obavlja svoj posao, tvrdi Ivica Ujaković. "Ovaj sustav ne funkcionira. Ne znam, nešto se u doglednoj budućnosti mora napraviti da bi bilo nama bolje ili smo primorani isto kao i oni raditi na crno kako nam je bilo i prije", kaže Ujaković. Poslovanje po zakonu, preskupo je. Pitanje je samo kada će sve više legalnih školjkara, početi zanemarivati propise kako bi ostvarili profit? I hoće li ih itko zaustaviti? Pogledajte prilog Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju