Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo

Volite li jesti dagnje? Evo što morate znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svatko tko je ikad pojeo nezdrave školjke, pamtit će bolove cijeli život i bit će vrlo oprezan prije nego što se ponovno prepusti užitku. Kako biti siguran, doznala je ekipa Provjerenog.

Veterinarska i sanitarna inspekcija gotovo savršeno su zamislile sustav nadzora tisuća tona školjaka koliko se svake godine izvadi iz Jadrana, no sustav nadzora postoji samo na papiru - u praksi - samo je polovično zaživio.

Dva su načina pomoću kojih se školjke vade iz mora, uzgoj i izlov. Oba su legalna. Uzgajivači postave stotine tzv. pergulara, koji vise na 3 do 5 metara ispod površine mora. Na njih se nakupe dagnje, a nakon određenog se vremena izvade. Dok oni koji se bave izlovom školjaka - rone i sami pronalaze prirodna mjesta gdje se školjke skupljaju, te ih potom skidaju s grebena.

Pročitajte i ovo Cure pobijedile rak - 5 Teška bitka Kao djevojčice borile su se protiv smrtonosne bolesti i pobijedile: "Nije nam dala da zaplačemo, da pokažemo strah..." Botinec - 5 Za sve kriv - poljoprivrednik? Što to smrdi u zagrebačkom kvartu? "Neizdrživo je, to traje i traje"

Zakonom su točno određena područja Jadrana gdje se školjke smiju uzgajati, a gdje izlovljavati. Ta se područja strogo kontroliraju ispitivanjem kakvoće mora. Branka Gulin iz veterinarske inspekcije, Šibensko-kninske županije poručuje "Državni monitoring se radi jednom mjesečno vezano za mikrobiološko onečišćenje, i tu je parametar escherichia coli, a drugi način je kontrola prisutnosti biotoksina, koja se sada u ovom periodu godine radi jedan puta na tjedan."

I ekipa Provjerenog je krenula u takav jedan redoviti nadzor s inspekcijom u Šibenskom kanalu sv. Ante. Izuzeli su uzorke koje su potom odnijeli na testiranje u laboratorij. Dva potpuno različita, ali jednako opasna nametnika napadaju školjke u moru - escherichia coli koja nastaje zbog fekalija iz sustava kanalizacije, te prirodni biotoksini koji se javljaju nekoliko puta na godinu za vrijeme prirodnih procesa u moru - primjerice tzv. cvjetanja mora.

Najpoznatija područja u kojima se školjke uzgajaju, ali i izlovljavaju su Limski kanal u Istri, Kanal Sv. Ante kod Šibenika, te Malostonski zaljev. Kaštelanski zaljev poznat je isključivo po izlovu. U Kaštelanskom zaljevu registrirano je više od 70 obrta za izlov školjkaša. To je najveće izlovno područje u Hrvatskoj, no krajem travnja pojavio se biotoksin. Veterinarska inspekcija zabranila je sav izlov, skupljanje i promet. No školjke se i dalje izlovljavaju.

Glavni su krivci ronioci, ali i restorani željni zarade - ističe Ivica Ujaković, iskusni školjkar. "Jer toliko tih restorana ima na području Splita koji dalje rade, Kaštelanski zaljev, kao što i sami govorite, zatvoren je za skupljanje, prodaju, i za stavljanje u promet. I dalje ronioci rone i prodaju školjke", kaže Ujaković.

Boris Matković već godinama uzgaja školjke u Šibenskom kanalu sv. Ante. Poručuje da ronioci love "na divlje" i prodaju školjke ispod cijene. "A ljudi gledaju prvenstveno na sebe. Gledaju sve, da je jeftinija roba, onda dati jeftiniju robu, i stvar je to znači onda apsolutno u cijeni, jer troškovi goriva, svega, podigli su se u zadnje 2 godine za 15-20 posto, a školjka cijena ostala ista, pa čak i ispod pala cijena", kaže on.

Veterinarska inspekcija pokazala je reporteru Provjerenog kako obavlja svoj dio posla, no sanitarna inspekcija trebala bi nadzirati podrijetlo školjaka u restoranima. Upravo zato i s njima su željeli provjeriti kako provode nadzor - no njihov zahtjev je dvaput odbijen. Kako nisu mogli u kontrolu s inspektorima, krenuli su sami. U tri restorana ugostitelje su tražili certifikate koji bi dokazali podrijetlo školjaka. Od tri restorana, dva nisu imala certifikate za školjke. Treći ugostitelj je imao certifikat.

Vrlo je važno da i gosti znaju svoja prava - u 14 godina vođenja konobe, priznaje Tomislav Vuk, rijetko ga je tko pitao za certifikat. "Pa gost može vrlo lako biti siguran u podrijetlo školjki tako da traži, a voditelj mu je dužan na njegov zahtjev priložiti evo tu jednu deklaraciju, koja se odnosi na podrijetlo školjke, gdje piše kad je izvađena, tko je za to ovlašten i to može prezentirati svakom gostu", ističe Tomislav.

No gosti ne pitaju za certifikat i često nažalost vjeruju na riječ ugostitelju, veterinarska inspekcija kontrolira školjku do restorana, a sanitarna inspekcija koja bi trebala temeljito pregledavati papire unutar ugostiteljskih objekata - jednostavno ne obavlja svoj posao, tvrdi Ivica Ujaković. "Ovaj sustav ne funkcionira. Ne znam, nešto se u doglednoj budućnosti mora napraviti da bi bilo nama bolje ili smo primorani isto kao i oni raditi na crno kako nam je bilo i prije", kaže Ujaković. Poslovanje po zakonu, preskupo je. Pitanje je samo kada će sve više legalnih školjkara, početi zanemarivati propise kako bi ostvarili profit? I hoće li ih itko zaustaviti? Pogledajte prilog Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene