Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici se uzbunili

Horvatinčićev projekt na Krku bez ijedne dozvole, a Vlada ga uvrstila među top investicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građevinski projekt Tomislava Horvatinčića uzbunio je stanovnike Krka.

Kontroverzni vlasnik Hoto grupe Tomislav Horvatinčić u gradnju turističkog kompleksa na Krku planira uložiti milijardu i pol eura. Ništa ne bi bilo sporno da projekt ne planira na - poljoprivrednom zemljištu!

Pročitajte i ovo Krk Policija istražuje Bizarna krađa s terase u Krku: Netko je odnio kameni sudoper star oko 100 godina, a ni vrijednost mu nije malena Tuširanje na plaži - 1 ekologija ili ekonomija? Troše previše vode, pa na plažama uvode naplatu tuširanja

Naime, Horvatinčić je u posljednjih nekoliko godina kupio 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kojem nije bila planirana gradnja, u blizini postojećih građevinskih. Na tim se zemljištima planiralo izgraditi turističke komplekse, no nije bilo kupaca.

'To je jedna optimistična vijest da kupite zemlju 2005., a za 12 godina počnete graditi projekt', rekao je Tomislav Horvatinčić.

>> Horvatinčić može nastaviti radove u Varšavskoj

Horvatinčić je poljoprivredna zemljišta kupovao za cijenu između pet i 10 eura po kvadratnom metru. Jedan dio te parcele, nekih stotinjak metara, nalazi se uz more, a ostatak ide uzbrdo. Na tom se zemljištu nalazi uglavnom kamenje i nekoliko stabala maslina. Prenamijene li lokalne vlasti zemljište, vrijednost će drastično skočiti. Eko udruge tvrde da je to prevara isplanirana u lokalnim vlastima po principu jeftino kupi, prenamijeni pa skupo unovči.

'Jer bi Horvatinčićeva zemlja dobila na vrijednosti otprilike 100 milijuna eura i time, iz te svote bi trebalo obeštetiti vlasnike postojeće turističke zone', rekao je Damir Franolić iz Eko Kvarnera. Ekolozi su uvjereni da netko politički gura projekt Hoto grupe. 'Postoji opravdana sumnja da grad Krk i Ministarstvo vrše pritisak na županiju da izmjenama županijskog prostornog plana premjeste postojeće turističke zone na poljoprivredna zemljišta gospodina Horvatinčića', dodao je Franolić.

Krčki gradonačelnik čija je obitelj također prodala Horvatinčiću zemlju negira takve optužbe, kao i župan. 'Naravno da nemam utjecaja na promjenu plana, a kad bi imao utjecaj taj svoj utjecaj nikako ne bih koristio u tom pogledu', rekao je gradonačelnik Dario Vasilić. 'Nema promjena prostornih planova zbog špekulantskih interesa nego zbog zapošljavanja, zbog doprinosa zajednici', rekao je primorsko goranski župan Zlatko Komadina.

Horvatinčić: Volio bih doživjeti da se barem jedan projekt podrži

Najranije će županijski prostorni plan biti izmijenjen 2014. Slijedi izrada lokalnog pa mikro plana pa bi Horvatinčić za početak gradnje mogao dočekati i 2020. Krčani na sve gledaju s oprezom. Plan Tome Horvatinčića je da na kupljenom zemljištu sagradi objekte za eko turizam, od hotela, tri igrališta pa do mljekare. Osim turističkoj namjeni taj bi kompleks bio namjenjen i za sportaše.

Zanimljivo će biti u cijeloj ovoj priči čuti i objašnjenje Vlade koja je ovaj projekt koji nema ni jednu dozvolu uvrstila u katalog velikih investicija koje bi trebale pokrenuti gospodarstvo. Podsjetimo, Horvatinčić ne bi mogao početi s gradnjom još nekoliko godina.

Na cijelu priču Horvatinčić nam je rekao da bi 'volio doživjeti da se barem jedan projekt podrži' te da Hrvati 'nisu lijena nacija i da samo trebaju raditi'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene