Kopnena vojska u Gunji je još jednom pokazala da se stanovništvo na nju može osloniti. Cijela jedna brigada skupljala je pomoć za tamošnju udrugu koja se zbog tehničke pogreške našla pred zidom.

Galerija Vojnici u ulozi humanitaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojnici u ulozi humanitaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Vojnici u ulozi humanitaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Odvajali su novac od svojih plaća, a humanitarni poriv nisu osjetili prvi put.

Vezani članci Granični policajac Skandal u policiji: Mladi hrvatski policajac prešutio da je pozvan u Vojsku Srbije, dobio je otkaz Vojne vježbe u Južnoj Koreji Sjeverna Koreja upala dronovima sa sjevera: Južna Koreja podigla vojne avione, jedan se srušio odmah nakon polijetanja

Pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade u Zvjezdice iz Gunje stigli su sa gotovo 30.000 kuna.

Novac su odvojili od vlastitih plaća kad su čuli da je društvo u financijskim problemima.

"Pokrenuli smo tu humanitarnu akciju, svaki od naših pripadnika je dao onoliko koliko je u tom trenutku mogao", govori Dražen Horvat, 1. dočasnik GOMBR-e.

Društvu je zaprijetilo zatvaranje nakon što nije prošlo na natječaju za trogodišnji program sufinanciranja Ministarstva demografije i socijalne politike, i to zbog, kako tvrde, lošeg interneta kojim nisu uspjeli poslati jedan dokument.

"Ova donacija nam beskrajno puno znači. Vojnici kažu da su sredstva skromna, za nas su vrlo izdašna jer nedostaju nam sredstva za sve", govori Stjepanka Lepotiz, predsjednica društva Zvjezdice.

Vojnici u ulozi humanitaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojnici u ulozi humanitaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Zvjezdice skrbe o 14-tero djece i odraslih s teškim intelektualnim oštećenjima i do sada su se financirale iz spomenutog programa. Imaju 9 zaposlenih i 20 volontera.

"Većina njih niti će, niti je imala priliku ići u srednju školu i nakon osnovne škole njima je zapravo ovo jedini način da izađu iz kuće", objašnjava Jelena Sremac, voditeljcia poludnevnog boravka.

Prolaze edukativne, obrazovne i zabavne programe. Vojska im je već pomagala i to nakon poplave, obnovom prostorija, a humanitarnih akcija je bilo i za druge.

"Mogu vam naglasiti da je u brigadi u zadnje tri godine organizirano 42 akcije prikupljanja humanitarne pomoći, uglavnom novčanih sredstava", govori Denis Tretinjak, zapovjednik GOMBR-e.

Kopnena vojska pomaže i kad joj to nije radni zadatak, a donacija u Gunji pokrit će troškove prijevoza i režije.

Vojnici u ulozi humanitaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojnici u ulozi humanitaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Jednako tako pomogli su i svom kolegi, Mirku Iviću, koji ima bolesno dijete. Za vrijeme liječenja omogućuli su smještaj i hranu roditeljima, te novčano pomogli u nabavci lijekova i ortopedskih pomagala.

"U dosadašnje 42 akcije prikupili smo negdje oko 1 500 000 kuna. Osim novčanih sredstava, godišnje prikljupamo i po 1 400 doza krvi", govori Ivica Oršolić, dočasnik za odnose s javnošću.

Još jednom je vojska pokazala da se stanovništvo može na nju osloniti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju