Vojni psi ponos su Satnije ''Satnik Krešimir Ivošević" u Dugom Selu. Ondje ih obučavaju kako bi ih jednog dana uz vojnu policiju mogli štititi u opasnim situacijama, ali i otkriti eksplozive ili drogu.


Nema opasne situacije kojoj oni nisu dorasli. Ovi psi idu uz bok vojnoj policiji, rade i na carini. Čuvaju, štite, ali su i pravi detektivi - detektiraju eksplozive, duhanske proizvode i narkotike, što im nije problem jer imaju 10.000 puta jači njuh od čovjeka.

Vezani članci Vojska postavila šatore ispred Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zagreb - 2 Vojska postavila šest šatora ispred Klinike Fran Mihaljević: Služit će umjesto čekaonica tijekom zime Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Pijani sukob: U masovnoj tučnjavi u Benkovcu sudjelovali i vojnici, oglasio se MORH

Važni su u misijama diljem Hrvatske, no i izvan granica. Bidi i njegov vodič bili su i u Afganistanu.

"Dolje rade protueksplozijske preglede naših baza. Znači, gdje naši ljudi borave, unutar samog kampa Marmal te poveremeno pregledi NATO-ovih instalacija izvan baze. Prema potrebi smo radili preventivne preglede", ispričao je što su Bidi i on radili u Afganistanu narednik Zdravko Biškup.

Nije vojna tajna da su sve što znaju naučili u Satniji u Dugom Selu. Uzgajaju se belgijski, nizozemski i njemački ovčari. U Satniji je u 25 godina obučeno preko 400 pasa, a trenutno se ovdje nalazi i 30 štenaca. I svi oni čekaju obuku.

"Selekcija se vrši prema plijenskim nagonima koji su najbitniji za daljnji rast i razvoj tih pasa. Isto tako i njihovih reakcija i strahova koje možebitno mogu pokazivati. Moraju biti hrabri", pojasnio je natporučnik Darko Ivić, zapovjednik voda za uzgoj, selekciju i predresuru.

Upravo najhrabriji štenci jednog dana vojnicima će postati nezamjenjivi partneri.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr