Vojni psi ponos su Satnije ''Satnik Krešimir Ivošević" u Dugom Selu. Ondje ih obučavaju kako bi ih jednog dana uz vojnu policiju mogli štititi u opasnim situacijama, ali i otkriti eksplozive ili drogu.


Nema opasne situacije kojoj oni nisu dorasli. Ovi psi idu uz bok vojnoj policiji, rade i na carini. Čuvaju, štite, ali su i pravi detektivi - detektiraju eksplozive, duhanske proizvode i narkotike, što im nije problem jer imaju 10.000 puta jači njuh od čovjeka.

Vezani članci Pas Sokol nakon pet godina prepoznao vlasnika Sokol ga je volio: "Nakon punih pet godina ga je prepoznao! Da ste vidjeli koliko se obradovao..." Pas na grobu Pas sjedi na grobu u Slatini već dva tjedna: Rodbina pokojnika ga ne želi

Važni su u misijama diljem Hrvatske, no i izvan granica. Bidi i njegov vodič bili su i u Afganistanu.

"Dolje rade protueksplozijske preglede naših baza. Znači, gdje naši ljudi borave, unutar samog kampa Marmal te poveremeno pregledi NATO-ovih instalacija izvan baze. Prema potrebi smo radili preventivne preglede", ispričao je što su Bidi i on radili u Afganistanu narednik Zdravko Biškup.

Nije vojna tajna da su sve što znaju naučili u Satniji u Dugom Selu. Uzgajaju se belgijski, nizozemski i njemački ovčari. U Satniji je u 25 godina obučeno preko 400 pasa, a trenutno se ovdje nalazi i 30 štenaca. I svi oni čekaju obuku.

"Selekcija se vrši prema plijenskim nagonima koji su najbitniji za daljnji rast i razvoj tih pasa. Isto tako i njihovih reakcija i strahova koje možebitno mogu pokazivati. Moraju biti hrabri", pojasnio je natporučnik Darko Ivić, zapovjednik voda za uzgoj, selekciju i predresuru.

Upravo najhrabriji štenci jednog dana vojnicima će postati nezamjenjivi partneri.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju