Vojko Obersnel
Vojko Obersnel Foto: Patrik Macek/Pixsell

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je u reagiranju na otkrivanje spomenika koji je prekjučer otkrio mađarski premijer Viktor Orban, a na kojem je natpis „Rijeka – mađarsko more“ u ponedjeljak istaknuo da riječko more nije mađarsko i da Rijeka ne pripada Mađarskoj.


Orban je u subotu u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik "Mađarske kalvarije“ u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Vezani članci Viktor Orban, mađarski premijer, sa zaštitnom maskom na sastanku Europskog vijeća u srpnju 2020. Šef muzeja Sorosa usporedio s Hitlerom, oporba od Orbana zahtijeva da ga smijeni: "To je neoprostiva i ružna provokacija" Mađarski premijer Viktor Orban Sasvim neobičan sukob: Mađarska napala omiljenog glumca jer je kritizirao Orbana i nazvao ga "primjerom mržnje i bijesa u svijetu"

U priopćenju Vojko Obersnel ističe da je Rijeka bila i ostat će hrvatski grad. "Na žalost, očito na to moram podsjetiti i mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, nakon što je pao na zemljopisu i kartama, sada pao i ispit iz povijesti“, napisao je riječki gradonačelnik.

''Nismo tu povijest krojili niti prekrajali''

''I dok neki, kao mađarski premijer, selektivnim tumačenjem povijesti žele samo uzburkati nacionalističke tlapnje o vlastitoj veličini, Rijeka je davno naučila i odlučila da će tu burnu i nimalo laganu povijest pretvoriti u svoju najveću vrijednost. Nismo tu povijest ni krojili niti prekrajali nego ju prihvatili kao svoju, riječku, poštujući sve ljude koji su doprinijeli napretku grada bez obzira na njihovu nacionalnost“, naveo je riječki gradonačelnik.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je na svojoj redovitoj konferenciji za novinstvo u ponedjeljak ustvrdio da su recentne izjave premijera Orbana dokaz su da svaka zemlja ima svoj HDZ.

“Jer 'HDZ-ovi' su poznati po konzervatizmima, po nacionalizmima a to je pokazao i gospodin Orban“, rekao je Komadina. Naglasio je da ''u Hrvatskoj volimo i Mađare i Austrijance i Slovence, sve koji dolaze na naš Jadran kao turisti i u tom kontekstu Jadran je i njihovo more“.

''Premijer Orban bi trebao znati da je jedno od najčešćih mađarskih prezimena Horvat pa nikome od nas ne pada na pamet reći da je Budimpešta Hrvatska”, naveo je župan Zlatko Komadina.

Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj tvrde da se radi o netočnom prijevodu natpisa sa spomenika. Pravi prijevod treba glasiti "Rijeka- Na more Mađari", a riječ je o navodnom citatu pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 1846. kojim se potiče izgradnja željezničke pruge do Rijeke.