Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugostiteljima u Vodicama prepolovljen je porez na potrošnju. Odgovor je to vodičke gradske uprave na porast stope PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto. Vodice su zasad jedino turističko središte koje je izglasalo konkretnu olakšicu.


Izgubit će od države, ali će dobiti od grada. Kad na Novu godinu PDV na ugostiteljske usluge skoči na 25 posto, vlasnik vodičkog kafića Mario Meštrov, koji radi i zimi, plaćat će dvostruko manji porez na potrošnju.

Vezani članci Zdravko Marić Ministar najavio inspekcije: Pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći je od broja izdanih, vlasnica restorana objasnila i zašto Slika nije dostupna REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

"Režije radnika su jednake kao u sezoni i bitno je teže poslovati. Jako će nam pomoći ta gradska odluka", Meštrov.

Umjesto 3 posto, vodički ugostitelji gradskoj upravi će plaćati 1 i pol posto, izuzev srpnja, kolovoza i rujna. Za prosječnog ugostitelja na godišnjoj razini to bi trebalo predstavljati olakšicu.

"Između 10.000 i 12.000 kuna", izračunao je Ivica Zanze, predsjednik Ceha ugostitelja Vodice.

Istina, puno više od toga otići će državi kroz povećanu stopu PDV-a. Iako je gradska uprava ponudila olakšanje, neki su ugostitelji uoči Nove godine - zatvorili.

"Svakako da je to pozitivna mjera za ugostitelje. No, mislim da je to samo gašenje određenih mjera, sveukupnog što se dogodilo u kontekstu cijelog PDV-a", smatra Ante Mihić, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Kakva god bila, ušteda je ušteda, pa je smanjenje poreza na potrošnju u Vodicama odjeknulo i u drugim turističkim središtima koja nisu donijela slične odluke.

"Ugostitelji u svojim lokalnim sredinama već i vrše pritisak kako mi ne bi bili građani drugog reda, nego normalni građani, da nas doživljavaju kao partnere", kazao je Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

A dok država ugostiteljima podiže PDV, upravo gradovi i općine mogu donijeti niz kompenzacijskih mjera, ističe ministar turizma Gari Cappelli.

"Porez na potrošnju da se smanji. Recimo, oni lokali koji rade 12 mjeseci u godini da dobiju neke beneficije kroz terase ili poreze", predlaže ministar Cappelli.

No, proračunskih prihoda mnogi će se gradovi teško odreći. U godini kojoj će, upozoravaju ugostitelji, tražiti svaki način opstanka.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr