Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužili ga Iskorak i Kontra

Vlatko Marković u Beču umjesto na sudu zbog izjave o gay populaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković danas se nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu koji bi trebao odlučiti je li povrijedio gay populaciju izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer 'nogomet igraju samo zdravi ljudi'.

Njegov odvjetnik ispričao ga je službenim obvezama, to jest sastankom u Beču s tajnikom nogometnog saveza Austrije. Markovića su za diskriminaciju tužile lezbijska grupa Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak koje smatraju da je čelnik HNS-a i ranijim izjavama dokazao da je homofobna osoba.

Udruge tvrde da isprika zbog diskriminirajućih izjava nije dovoljna te da sud mora Markovića obvezati da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi četiri transparenta s natpisom 'Stop LGBT diskriminaciji'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković komentirao i datum izbora Plenković: "Ostao sam zapanjen što se Kovesi usudila komentirati moju izjavu o EPPO-u" Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a Oglasila se na Facebooku "Škuri, crni, mali": HDZ-ova zastupnica objasnila svoju rasističku izjavu, pogledajte kako se pravda

Markoviću posebno prigovaraju što je homoseksualnost nazvao bolešću i podsjećaju da je stav svjetskih i nacionalnih mjerodavnih institucija suprotan. Homoseksualnost nije bolest, a diskriminacija na temelju seksualne orijentacije kažnjiva je po hrvatskim zakonima, kažu u Iskoraku i Kontri. U odgovoru na tužbu Marković je naveo da je njegova izjava pogrešno shvaćena te da se odmah nakon objave ispričao.

'Smatram da nisam niti jednu osobu povrijedio i da nije bilo žrtava moje diskriminacije pa je iz tog razloga tužba u cijelosti neutemeljena', napisao je Marković. Dodao je da njegov 'nastup kroz cijeli dosadašnji život, kao i postupci, nikada nisu ukazivali na diskriminiranje u bilo kojem smislu pa niti spolne orjentacije'.

Odvjetnici Iskoraka i Kontre traže da sud donese odluku nakon što na idućem ročištu sasluša obje strane. Iste su udruge zbog slične izjave nedavno tužile i izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, no sud je zauzeo stav da je Mamić koristio pravo slobode govora i iznosio svoje mišljenje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene