Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko zemljišta na Čiovu

Vlasništvo od 45 milijuna eura svojataju i crkva i mještani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Čiova kod Trogira na sud će s Crkvom. Ogorčeni otočani optužuju dominikanski red radi prodaje njihovih parcela. Crkva naravno tvrdi da je ona u pravu. U igri je velik novac, oko 45 milijuna eura.

Sve se otkrilo kada se nedavno gradila cesta prema južnom dijelu Čiova. Tada je državna agencija oduzimajući zemlju isplatila Crkvu, točnije Dominikance, a 150 obitelji skočilo je na noge tvrdeći da je to zemlja njihovih pradjedova.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Spor između mještana i crkve odnosi se na čak milijun kvadrata zemljišta. Da je svaki kvadrat procjenjen na samo nekoliko eura, riječ je o višemilijunskom iznosu. Sasvim sigurno, nijedna strana neće lako odustati.

Dominikanci priznaju da im je državna agencija isplatila oko milijun i 800 tisuća kuna samo za 6000 kvadrata koliko je trebalo cesti. A preostalo je još 994 tisuće kvadrata za prodaju. U igri je znači barem oko 45 milijuna eura.

Mještani Čiova ističu kako su još njihovi pradjedovi imali težački odnos na toj crkvenoj zemlji. K tome su 1930. u Kraljevini Jugoslaviji u agrarnoj reformi dobili u posjed ove parcele. Katastar ovih dana službeno poziva mještane da donesu dokumente koje imaju, ali pozive šalje na imena mrtvih predaka pa se pozivi vraćaju. Kad se nitko ne javi, crkva potvrđuje svoje vlasništvo.

1940-tih godina socijalistički sustav je potvrdio mještanima da su posjednici. Ističu da nisu upisali vlasništvo u zemljišne knjige samo jer nisu imali novca za geometre i sudski postupak. Crkva sve oštro odbija. No, mještani su angažirali odvjetnike i po svaku cijenu će braniti ono što smatraju svojom djedovinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene