Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlaho Orepić za Novu TV:

'HDZ ima 76 ruku u Saboru? Odlično, neka rade što su naumili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić gostovao je u Dnevniku Nove TV i osvrnuo se na aktualne političke događaje. HDZ-u, koji tvrdi da ima 76 ruku podrške za novog mandatara Vlade Zdravka Marića, poručuje - ako imaju, nek čine što su naumili.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a je gotova i oni kažu da imaju 76 ruku u Saboru za podršku Zdravku Mariću i novoj Vladi. Što kažete na to? Ima li pritisaka na Vas? Zovu li Vas iz HDZ-a, vrbuju li Vas?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 4 Sporna objava na Facebooku Nova meta Zorana Milanovića: Dnevnik Nove TV provjerio što o njegovim stavovima misle SDP i njegovi partneri Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina

Kažete imaju 76 ruku?

To oni tvrde.

Odlično, ako imaju neka naprave ono što su naumili. Mi iz Mosta smo jasno rekli svoj stav i ne odstupamo od toga. Ostaje Vlada bez prvog potpredsjednika Karamarka ili idemo na nove izbore što je najkorektnije prema građanima Republike Hrvatske.

Zovu li iz HDZ-a članove Mosta?

Mene sigurno ne zovu.

Čime ste se Vi zamjerili Karamarku i HDZ-u? Svjedoci smo da ste često na meti kritika, evo i danas zbog agencije Grizli.

Časno i pošteno radim svoj posao.

Kad govorimo o agenciji Grizli, jeste li Vi bili u kontaktu s njihovim klijentima i koja je Vaša uloga u svemu tome?

Nikad. Nikakve kontakte nisam imao i po tom pitanju sam se izjasnio, ali to potenciranje tog pitanja je jedan pokazatelj politike, koja nadam se, pripada prošlosti, što se tiče RH.

Što se dogodilo u SOA-i onog dana kad je premijer Orešković otišao u agenciju? Jeste li Vi upoznati s tim?

Nisam upućen.

Niste ga pitali? Niste se informirali?

Nisam. premijer ima pravo biti informiran, o čemu je informiran, a ako je on mislio da tu informaciju treba proslijediti dalje, on bi to i napravio. Ne vidim uopće razlog da oko toga radimo problem.

Gospodin Karamarko poziva sve pripadnike sigurnosnih službi da ne podliježu političkim pritiscima. Ima li takvih pritisaka?

Gospodin Karamarko očito ne razumije kako rade sigurnosne službe, odnosno radio je to na način na koji one to ne rade, na koji nisu smjele raditi. Sigurnosne službe, uključujući i MUP, rade sukladno zakonu, a ne po uputama nekakvih bivših ministara i na način kako je to nekad rađeno.

Zašto kasnimo sa Schengenom i hoće li nam propasti novac?

Neće nam propasti novac. Kasnimo zbog tehničkih pitanja, međutim sve je produženo za šest mjeseci i tu ne treba optuživati ikog. Ima tu obveza i sa strane Ministarstva financija, Ministarstva prometa i veza i radi se o jednom čisto tehničkom pitanju, izgradnji objekata, što se na neki način prolongiralo i nisu ispunjeni rokovi koje smo preuzeli, međutim, to uistinu nije problem.

Što je s istragom oko svastike na Poljudu? U kojoj je to fazi?

Mi smo propisali nagradu, to je vrlo teško riješiti, ali učinit ćemo sve da to riješimo i ne bih dao neke komentare u ovom trenutku, ali najveći problem u svemu tome je što se ta famozna svastika toliko politizira i koristi u jednu primitivnu politiku, tako da ne bih zaista više ulazio u to.

Idemo na temu migranata, kad oni stužu i što će im država sve morati osigurati?

Ma ovdje je bitno danas za primijetiti i što se sutra u Dubrovniku može zaključiti da Hrvatska iz jedne pasivne pozicije, iz pozicije jednog promatrača prelazi u jednu aktivnu poziciju jednog sukreatora europske sigurnosne politike i politike jugoistočne Europe.

Što je s migrantima?

Migranti će po planu, sad su u tijeku ti intervjui, razgovori i tako dalje, znači čitav niz tehničkih procedura koje se trebaju zadovoljiti, do 1. srpnja premjestiti i preseliti u Hrvatsku.

Što im država mora osigurati?

Ne moramo mi ništa osigurati, nego jednostavno trebamo biti humana zemlja kao što i jesmo, kao što smo to pokazali u jeku migrantske krize. Hrvatska je preuzela civiliziranu obvezu da se skrbi o tim ljudima i na taj način s emi i ponašamo. Znači Hrvatska ispunjava svoju obvezu, ali i jednu humanu misiju koja je, rekao bih podrazumijevajuća.

Ali oni moraju negdje živjeti i integrirati se u društvo. Što će država po tom pitanju napraviti?

Hrvatska je humana i prijateljska zemlja i ti ljudi će se sigurno osjećati kao kod kuće.

Jasno, ali budite konkretniji.

Nemamo konkretne stvari, oni će biti socijalizirani u društvo i pružit će im se sve što je potrebno da nastave s normalnim životom.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene