Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada odlučila

Vlado Dominić novi glavni ravnatelj policije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će novi ravnatelj policije biti dosadašnji šef kabineta ministra policije Vlado Dominić.

MUP je u svibnju raspisao javni natječaj za glavnog ravnatelja policije. Natječaj je raspisan nakon što je, na preporuku Europske komisije, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao da Vlada odustaje od izmjena Zakona o policiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imenovala ga Vlada Nikola Milina, stručnjak za sigurnost granica, od danas je ravnatelj policije Slika nije dostupna imenovani državni tajnici Vlada razriješila ravnatelja policije: v.d. ravnatelja policije Dražen Vitez

>> MUP raspisao javni natječaj za glavnog ravnatelja policije

Diplomirani kriminalist Vlado Dominić bio je jedan od 14 kandidata koji su se javili na natječaj.Četiri kandidata nisu ispunjavala tražene uvjete, a s ostalima su Komisija za provedbu natječaja i ministar Ostojić razgovarali, nakon čega je ministar odlučio vladi predložiti 47-godišnjeg Dominića za kojega je jučer okončana sigurnosna provjera te utvrđena zdravstvena i tjelesna sposobnost.

I prije njegova imenovanja mediji su mu, pozivajući se na kuloare u MUP-u, davali najviše izgleda jer je bio jedan od najbližih suradnika Ranka Ostojića u vrijeme dok je on bio ravnatelj policije, od 2001. do 2004.

Po pisanju tiska, Dominić je bio dio specijalnog policijskog tima koji je svojevremeno uhitio Ivicu Rajića, bosanskog Hrvata kojeg je Haag tražio zbog ratnog zločina, a kao član spomenutog tima radio je na nizu složenih kriminalističkih obrada.

U policiji je od 1986., a 1994. diplomirao je kriminalistiku na Visokoj policijskoj školi. Vodio je Operativno komunikacijske centre u različitim policijskim upravama, a četiri godine bio je i šef centralnog OKC-a MUP-a. Rođen je u mjestu Držimurec kraj Čakovca, oženjen je i otac dvoje djece.

>> Ranko Ostojić: Pogriješio sam komunicirajući s Drpićem preko Facebooka

Uz njega, kandidati za prvog čovjeka policije bili su i načelnik bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave Jakob Bukvić, načelnik Sektora kriminalističke policije istarske Policijske uprave Dragutin Cestar, pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Ivica Cetina, razriješeni državni tajnik MUP-a Vladimir Faber, načelnik Policijske postaje Krk Ivan Katalinić, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Željko Prša, načelnik Odjela za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije MUP-a Miroslav Puž, načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marko Rašić i zamjenik glavnog ravnatelja za opću sigurnost Dražen Vitez.

Po Zakonu o policiji, glavnim ravnateljem može se imenovati osoba koja, uz ispunjavanje općih zakonskih uvjeta, ima najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika te položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik. Dominića je vlada imenovala na pet godina.

Natječajem su se kao posebni uvjeti tražili osobno dostojnost za obavljanje policijske službe, posebna psihička i tjelesna zdravstvena sposobnost te da kandidat ne smije biti član političke stranke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene