Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema pomoći

Teški uvjeti života: Vladine mjere ne idu im na ruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukidanje olakšice na kupnju prve nekretnine, porast PDV-a na dječju hranu, ali i ukidanje poticaja na stambenu štednju nove su vladine mjere koje ne idu na ruku mladih hrvatskih obitelji.

Mladi sve teže i kasnije stupaju u brak, svake godine rađa se manje djece, a nezaposlenost raste svakim danom. Bez roditeljske pomoći, teško je zasnovati obitelj. U 34 kvadrata podstanarskog stana život gradi mlada obitelj Nerovčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog poskupljenja benzina Obama ukida subvencije naftnim kompanijama Slika nije dostupna Skupljati papire ili ne? 'Muke po vrtiću': 'Skupljam papire, a ne znam zašto'

'7 godina smo podstanari i još neko vrijeme ćemo vjerojatno ostati obzirom na uvjete života', rekla je Ruža Nerovčić.

Uvjeti su im teški jer žive tek od suprugove plaće. Ruža je odnedavno na burzi rada, a s jednom plaćom osnovni troškovi četveročlane obitelji jedva se pokrivaju. O vlastitom krovu nad glavom još neko vrijeme ni ne razmišljaju.

'Stan, te zidine mi ništa ne znače ako nemam sredstava za život. Smatram da je bolje biti podstanar u tuđem stanu nego u vlastitome', dodala je Ruža.

>>Preobilan, konfuzan i nerazumljiv: Obiteljski zakon ocijenjen neprovedivim

'Priča se o pronatalitenoj politici a zapravo se uskraćuje sve kako bi napredovao natalitet',  rekla je Ruža.

Velik broj mladih, obitelji zasniva bez pomoći države, ali zato uz pomoć - roditelja. A sve je veći broj i 'odrasle djece' - osoba koji se evidentiraju kao djeca jer žive s roditeljima i ne osnivaju vlastitu obitelj.

Zbog nemogućnosti plaćanja podstanarstva, ili kupovine vlastite nekretnine svaka 4. osoba u Hrvatskoj koja živi s roditeljima - starija je od 25 godina. Demografska slika Hrvatske sve je lošija. Svake godine u Hrvatskoj je manje brakova. U osnovnim školama od lani je 'nestalo' više od 200 razreda, a po nezaposlenosti mladih na europskom smo dnu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene