Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud časti HUOJ-a donio odluku

Vladina volonterka Bardić treba izbjegavati takav angažman

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) smatra da 'pro bono' angažman Zinke Bardić kao posebne savjetnice hrvatskog premijera Zorana Milanovića, dok je istodobno zaposlenica agencije Madison Consulting, prema postojećem zakonskom okviru pravno ne ulazi u područje sukoba interesa, međutim ocjenjuju da takav angažman treba izbjegavati jer postoji opasnost narušavanja profesionalne neovisnosti, a moguć je i konflikt interesa.

Imajući u vidu Etički kodeks HUOJ-a, odnosno definirane principe dobrog poslovanja na području odnosa s javnošću, takvim angažmanom postoji opasnost narušavanja profesionalne neovisnosti i transparentnosti, a moguć je i konflikt interesa u određenim situacijama, stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HUOJ-a.

Sud časti HUOJ-a je svoje mišljenje donio na jučer održanoj sjednici, a temeljem zanimanja medija te upita članova HUOJ-a, vezanih uz eventualni sukob interesa kolegice Zinke Bardić i agencije za odnose s javnošću Madison Consulting, u pogledu suradnje s Vladom, navodi se.

Predsjednica Suda časti HUOJ-a je Dijana Kobas Dešković, dopredsjednica Vlatka Škorić, a član Božo Skoko.

U mišljenju Suda časti HUOJ-a također se dodaje kako je kolegica Bardić s jedne strane kao posebna savjetnica premijera pozvana raditi isključivo u javnom interesu, međutim, budući da ju Vlada ne plaća za taj posao ili angažman, u ovisnom je položaju prema privatnom poslodavcu - tj. agenciji koja joj osigurava redovita primanja.

Zbog svega navedenog, kako se navodi u mišljenju, uz svekoliko poštovanje dobrotvornog rada, kao i dokazanu stručnost kolegice Bardić, Sud časti HUOJ sugerira tijelima državne uprave i svim javnim institucijama da izbjegavaju takve oblike angažmana te da se angažmani stručnjaka za odnose s javnošću na sličnim poslovima reguliraju ugovorom o radu (privremenim zapošljavanjem) ili ugovornim odnosom s agencijom.

'Jedino će tako uloge i odgovornosti biti transparentne, te će se izbjeći sumnje u postojanje mogućeg konflikta interesa, a postići će se i potpuna usredotočenost na javne interese', smatra Sud časti HUOJ-a te zaključuje kako će se jedino tako zaštititi i ugled struke i na pravi način vrednovati njezina važnost u suvremenoj političkoj i tržišnoj komunikaciji.(Hina)

Pročitajte i ovo Božo Skoko (Igor Kralj/PIXSELL) Promocija destinacije Jesmo li iskoristili potencijal filmske lokacije? Turisti misle da su dubrovačke zidine izgrađene zbog Igre prijestolja Zadovoljna akademija (Foto: Zadovoljna.hr) U organizaciji HUOJ-a Nova TV osvojila dvije nagrade Grand Prix za projekte Zadovoljna akademija i Transformacija zabave: TLZP

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene