Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju mu transkripti

Vladimir Šeks tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava: "Da, kako ne, istina je. To je u interesu države"

Vladimir Šeks tuži Republiku Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. To nam je i sam potvrdio.

"Da, kako ne, istina je", priznao je za DNEVNIK.hr. 

"Zbog toga što držim da mi je uskraćeno pravo za dobivanje arhivske građe", pojasnio je jedan od tvoraca hrvatskog Ustava. 

Za monografiju o stvaranju Hrvatske zatražio je određene transkripte bivšeg predsjednika Franje Tuđmana s domaćim i stranim državnim dužnosnicima. Ured tadašnje predsjednice dio mu je odobrio, dok do nekih transkripata nije mogao doći. 

"Određeni dokumenti klasificirani su kao tajna. Dali su mi uvid, ako se ne varam, u 49 transkripata, a 29 su mi uskratili, s naznakom da bi to štetilo nacionalnim interesima", ispričao je Šeks. Kako je smatrao da nikakvi nacionalni interesi nisu ugroženi, žalio se i Povjereniku za informiranje, a na kraju i Ustavnom sudu.   

"Predsjednik Ustavnog suda izuzeo se zbog kumstva sa mnom, dosta tijesnom većinom odbacili su moju tužbu. Tada sam podnio tužbu Europskom sudu. Taj sud započeo je postupak. Držim da se arhivska građa ne može proizvoljno etiketirati kao državna tajna jer za to nema razloga.

I brojni povjesničari imaju problema s tim. Postoji neshvaćanje da državni arhivi i tajne koje trebaju izaći ne mogu škoditi", kaže Šeks i dodaje: "Recimo, dobio sam transkript razgovora predsjednika Tuđmana s američkim veleposlanikom Peterom Gailbrathom, a iz istog mjeseca nisu mi odobrili transkript predsjednika Tuđmana s brodsko-posavskim HDZ-om. Onda mi tri razgovora sa Gailbrathom odobre, dva ne."   

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europski sud za ljudska prava "Miješanje u privatni život": Učitelju koji je otpušten jer je predavao na srpskom Hrvatska mora platiti 5000 eura odštete

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pljuska hrvatskom pravosuđu Europski sud za ljudska prava presudio u korist aktivistice koja je javno prozvala zlostavljača

Na pitanje je li mu malo čudno što kao jedan od ključnih faktora stvaranja države da tu istu državu tuži odgovara: "Ne tužim ja hrvatsku državu. Ja radim u interesu države. Kao i mnogi koji je tuže zbog povrede raznih prava. Ti ljudi, ti odvjetnici ne rade protiv države, nego u njezinu interesu."

Što će biti dalje?

Njegova odvjetnica Višnja Drenški-Lasan rekla je kako je Europski sud zaprimio zahtjev, pregledao, a zatim i zatražio od zastupnice RH da se očituje.

"Ima rok do 2. svibnja. Očitovanje tada ide podnositelju i opunomoćeniku, tj. meni. Mi na to odgovaramo, a sud odlučuje", objasnila je Drenški Lasan.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene