Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvoj Velikog Brijuna

VIDEO 'Cilj je dovesti projekt neviđen u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada na Veliki Brijun želi dovesti ulagača koji će osigurati vrhunsku turističku ponudu, dosad neviđenu u Hrvatskoj, rekao je ministar turizma Darko Lorencin nakon sjednice Vlade na kojoj je dana suglasnost na odabir savjetnika za izbor investitora u hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun.

Za savjetnika je izabrana zajednica ponuditelja koju čine Horwath i Horwath Consulting iz Zagreba i Raiffeisen Centrobank iz Beča, koja će svoje usluge savjetovanja naplatiti 6,52 milijuna kuna bez PDV-a. Nakon što savjetnik obavi svoj dio posla, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode trebalo bi Vladi predložiti model koncesije za hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

A što kažete na ovo: Vlada osnovala Ured dobrodošlice

Unutar projekta planiraju se veliki zahvati u infrastrukturu i kompletan redizajn turističke ponude i popratnih sadržaja, a njegova vrijednost procijenjena je između 1,5 i dvije milijarde kuna. Budući koncesionar upravljat će objektima na otoku, a zaštita okoliša ostat će u nadležnosti Nacionalnog parka Brijuni.

Komercijalna namjena

Premijer Zoran Milanović naglasio je na sjednici da ugostiteljsko-hotelijerski dio Brijuna, a ne Nacionalni park, ide u koncesiju odnosno komercijalnu namjenu. To je, kako kaže, prilika da se ondje konačno naprave hoteli koji će biti iznad standarda vremena konferencija nesvrstanih pa i vremena Austrougarske.

U izjavi za novinare nakon sjednice Vlade, ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako su sadašnji smještajni kapaciteti na Velikom Brijunu daleko od razine na kojoj bi mogli biti te predstavljaju vremeplov u kojem se može vidjeti kako se radilo šezdesetih godina.

Kaže kako je namjera Vlade na Velikom Brijunu "stvoriti turistički proizvod koji nije do sada viđen, turistički proizvod budućnosti". "O vrijednosti jmvesticije je teško govoriti ali radi se o investicvijama iznad 150-200 milijuna eura do 300 milijuna eura", rekao je ministar Lorencin. Interesa je kaže uvijek bilo. Za luksuz bi se trebao pobrinuti savjetnik iz tvrtke Horwath&Horwath koji po cijelom svijetu rade isključivo u svijetu luksuznog turizma. "Nakon potpisanog ugovora za Vladu provesti ćemo internacionalno standardiziranu proceduru pronalaska najpogodnijeg investitora u projekt kojeg prethodno treba definirati savjetnik, a Vlada verificirati i usvojiti. Sve to sukladno globalnim pravilima igre u hotelskoj industriji. U tom kontekstu ovaj projekt ima svoje faze rada, a o rezultatima će javnost biti pravovremeno informirana", poručuju konzultanti. Cilj je dovesti projekt neviđen u Hrvatskoj koji će biti spoj turizma, ekologije i povijesti.

Potpuno novi koncept

Prema njegovim riječima, najvažnije je da na Brijune dođe turistički proizvod koji ne bi obuhvaćao ono što predstavlja uobičajenu ponudu, već potpuno novi koncept. Na pitanje što znači taj novi koncept, spomenuo je golf igrališta koja već postoje, te spregu zaštite okoliša, podmorja i povijesti.

"U svakom slučaju želimo operatera koji će imati razinu tvrtki kao što su One&Only, Ritz Carlton ili Four Seasons“, kaže Lorencin, uz opasku da te tvrtke navodi kao mjerilo. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je kako Vlada želi dovesti svjetski vrh i postaviti Brijune na mjesto koje godinama zaslužuju. Napominje da tamo godinama nije bilo investicija i da turistička ponuda nije na razini na kojoj bi trebala biti.

Najavljuje da će u iduća dva mjeseca biti gotova metodologija za izbor investitora, a potom slijedi međunarodni javni natječaj. Zmajlović očekuje da će natječajna procedura izbora investitora biti završena na jesen. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene