Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica vlade

Plenković: ''U Dubrovniku kažu da nije dobro donositi odluke kad je jugo, sve smo već ranije pripremili''

Sjednica Vlade u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr)
Sjednica Vlade u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sjednica Vlade u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica Vlade u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica Vlade u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Vlada je na sjednici u petak u Dubrovniku strateškim investicijskim projektima proglasila projekt razvoja gradske vodno-komunalne infrastrukture, kao i izgradnje brze ceste od Dubrovnika preko Zračne luke do granice s Crnom Gorom čime bi trebala 'prodisati' prometna veza između županijskog središta i zračne luke u Ćilipima.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je ovo deveta sjednica Vlade izvan Zagreba, a prva u mandatu ove Vlade koja se održava u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Na sjednici Vlade sudjeluju gradonačelnici i načelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije i zastupnici u Saboru i Europskom parlamentu koji su iz te županije.

Uvodno je naglasio da je Vlada u ovoj županiji zasjedala 12. rujna 1996. na Lastovu, a drugi put 2005. u palači Sponza u Dubrovniku.

Podsjetio je da su jučer posjetili neretvanski dio županije, u Pločama obnovljenu vojarnu 116. brigade HV-a. Spomenuo je i dnevnu bolnicu, ali i neretvanske mandarine. ''Bili smo i na dobro uhodanom gradilištu Pelješkog mosta, imali smo dobar sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta i kineskog izvođača radova. Dinamika se odvija vrlo dobro, suradnja je jako kvalitetna'', ocijenio je predsjednik Vlade i najavio da će most biti dovršen za točno tri godine. Očekuje da će Pelješki most ostati kao ključni i trajni simbol prvih 7 godina našeg članstva u Europskoj uniji.

''U Dubrovniku kažu da nije dobro donositi odluke kad je jugo, pa napominjem da smo mi već sve ovo dogovorili i pripremili ranije'', našalio se premijer.

Naglasio je da je prošla godina bila sjajna turistička godina, prihod se procjenjuje na 12 milijardi eura, što je najviše u povijesti.

Niz projekata za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije

Ministar gospodarstva Darko Horvat u vezi proglašenja projekta "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik" strateškim investicijskim projektom rekao je kako je procijenjena vrijednost veća od 822,5 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe, izgradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda.

Time će 1156 stanovnika imati omogućen pristup sustavu javne vodoopskrbe, odnosno poboljšat će se razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga na dubrovačkom području.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić govoreći o vodnogospodarskim projektima istaknuo je kako su vrijedni 2,8 milijardi kuna i planiraju se financirati uz pomoć fondova EU i domaćih izvora.

Vlada je podržala izradu studije o poveznici od čvora autoceste kod Metkovića do Pelješkog mosta te od čvora Doli do Dubrovnika, kao i pripremu projekata ulaganja u lučku infrastrukturu županijskih luka. Odlučeno je i da će Jadranska magistrala na području najjužnije županije biti rekonstruirana i obnovljena, kao i niz prometnica na Pelješcu te u Dubrovniku, Pločama, Metkoviću, Opuzenu i Korčuli o čemu je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Prihvaćena je i provedba projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje na 58 hektara u Dubrovačkom primorju, čime bi se po planu u idućih trideset godina zbrinulo gotovo 117 tisuća tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada.

Učinjen je i prvi korak prema osnutku dnevne bolnice u Metkoviću, što bi trebalo doprinijeti popravku današnje slabe slike zdravstvene usluge na području doline Neretve.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić vezi s realizacijom Projekta organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina najavio je kako je osigurano 1,5 milijuna kuna za početak njezina djelovanja kako bi u nju dolazili specijalisti i "uhodali posao".

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma s dubrovačkim sveučilištem o financiranju nabave opreme za laboratorij Zavoda za mediteranske kulture u svrhu provođenja pedoloških analiza te podržala provedbu projekata višenamjenskog kongresnog centra u Dubrovniku, društveno-kulturnog istraživačko-razvojno-inovacijskog i memorijalnog centra Ruđer Bošković, Memorijalne zbirke "Oliver Dragojević" u Veloj Luci, kao i uređenja i opremanja kuće Marka Pola u Korčuli, o čemu je izvijestilia ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Vlada je podržala i zaključak o izgradnji višenamjenskog Kongresnog centra Dubrovnik.

Također je prihvatila Odluku o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra radi gradnje i korištenja građevine "Most kopno – Pelješac".

Gradovima i općinama, ali i Dubrovačkoj biskupiji, darovan je niz nekretnina.

Podržan je projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, a ministar Ćorić istaknuo je kako je važan dio cjelovitog sustava gospodarenja mješovitom otpadom za cijelu županiju.

"Centar će moći obraditi 45 tisuća tona otpada godišnje, a ukupna vrijednost je 420 milijuna kuna. Priprema dokumentacije je u završnoj fazi“, rekao je Ćorić.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac naglasila je intervencijski plan gospodarske regeneracije gradova i općina doline Neretve, kao i odluku da se na Dubrovnik proširi provedba mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja od 2021. do 2027. godine.

"Trenutno se razvijaju projekti Zračna luka Dubrovnik, u ovoj fazi 859 milijuna kuna, Studentski dom u Dubrovniku sa 150 milijuna kuna, a imamo i projekte ulaganja u prirodnu baštinu u Trstenom i na otoku Mljetu, projekt Lazareti, kao i za nabavu autobusa za Grad Dubrovnik te hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Dubrovnik“, rekla je Žalac. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene