Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila uredbu kojom se od 1. svibnja onemogućuje isplata plaća bez uplate doprinosa.


Po posljednjim podacima, u Hrvatskoj više od 21.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose za ukupno 121.000 radnika, što iznosi oko 80 milijuna kuna mjesečno. Ministar financija Slavko Linić ističe da se time nanosi velika šteta radnicima koji će zbog toga imati problema s ostvarivanjem mirovina. Osim toga, stvara se nelojalna konkurencija na tržištu i ugrožava sustav punjenja državnog proračuna.

Uredba propisuje način provedbe plaćanja, definira subjekte provedbe plaćanja, te način i oblike postupanja Porezne uprave kad utvrdi nepravilnosti. Obveznici provedbe su banke koje provode platni promet, Fina i poslodavci koji imaju zaposlene radnike. Porezna uprava će napraviti liste poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose u zadnja dva mjeseca, ili isplaćuju plaće, a ne dostavljaju obrasce, te dostaviti te liste poslovnim bankama.

Poslodavcima koji pokušaju isplatiti plaće bez uplate doprinosa ili ne dostave nalog za isplatu plaća, Porezna uprava će blokirati račun i neće više moći obaviti nijednu isplatu dok ne isplate plaće i doprinose. Provedba uredbe kreće 1. svibnja, tijekom svibnja će se sustav uhodavati, a od početka lipnja kreće puna primjena, rekao je Linić.

Također je najavio da će tijekom ove godine biti riješen sustav kontrole kroz novi Zakon o fiskalnoj odgovornosti i ustrojavanjem Središnjeg registra osiguranika. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić smatra kako je "uredba izuzetno tvrda", ali se njome stabiliziraju pravna država i porezni sustav, te čiste nered i siva ekonomija koji su u velikoj mjeri posljedica tranzicije.

Taj nered je i socijalni amortizer koji "održava ljude na razini da si mogu kupiti kruh u nefunkcionirajućoj državi", kaže Čačić te ističe da je zbog toga apsolutni prioritet Vlade pokretanje gospodarskog ciklusa. Moramo pokazati sposobnost da pokrećemo investicije, jer ako ćemo imati samo restrikcije, umrijet će nam gospodarstvo, rekao je Čačić.

Vlada je danas također prihvatila odluku o povećanju jamstvenog potencijala Hrvatske agencije za malo gospodarstvo kod financiranja projekata za malo i srednje poduzetništvo za milijardu kuna na iznos od dvije milijarde kuna. Vlada je dala suglasnost HŽ Cargu za kreditno zaduženje kod Zagrebačke banke u iznosu od 15,4 milijuna kuna, za kupnju industrijskog kolosjeka od Diokija, čime se omogućava isplata zaostalih plaća Diokijevim radnicima. (Hina)

Vezani članci Pregovori Vlade i sindikata javnih službi Pregovori Vlade i Sindikata javnih službi: Nastavak sljedeći tjedan Sastanak sindikata i Vlade o kolektivnom ugovoru Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju