Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je usvojila prijedlog zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji kojim se i u Hrvatsku uvodi tzv. 'registar pedofila'.


Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je na Vladinoj sjednici da se izmjenama zakona, koji će ići u dva saborska čitanja, uvodi registar počinitelja seksualnih kaznenih djela na štetu djece. Taj će registar biti tajan, a zakonom se regulira mogućnost davanja podataka iz njega.

Sva ministarstva trebaju u svojem djelokrugu propisati poslove u kojima se dolazi u doticaj s djecom, te će se kod zapošljavanja na tim poslovima tražiti potvrda da ta osoba nije u registru.

Na taj način ćemo odvratiti sve osobe koje znaju da su u registru od javljanja na te poslove i time ih eliminirati iz doticaja s djecom, rekao je Miljenić. U registru će se moći završiti i zbog nekih kaznenih djela koja nisu seksualna, poput trgovine djecom, ali smatramo da se za takvo djelo mora ući u registar, dodao je Miljenić.

Druga novost koju donosi zakon je Europski informacijski sustav kaznene evidencije (ECRIS) - to je sustav razmjene podataka iz kaznenih evidencija na razini EU, čime će se omogućiti osobama osuđenim u drugim zemljama da u Hrvatskoj ostvaruju određena prava koja nemaju u svojim zemljama, kao i obrnuto.

Osim toga, novim zakonom se drugačije reguliraju pravne posljedice osude, jer se daje širi okvir usklađen s Ustavom, i mogućnost da se svakim posebnim zakonom uredi kakve će biti posljedice osude u pojedinom području, rekao je Miljenić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Nikola Miljenić (FOTO: Instagram) Bombon za žene: Tata mu je bivši ministar, on niže uspjehe, a djevojke su poludjele za ovim Hrvatom Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Komentar aktualnog i bivšeg ministra pravosuđa o Mamićevu bijegu u BiH: "Nije ni prvi ni zadnji koji je to napravio"