Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada će ukinuti 25 parafiskalnih nameta koji opterećuju gospodarstvenike, a još 27 planira smanjiti.


U vladinu registru je 239 različitih parafiskalnih nameta, što gospodarstvenicima iz džepa na godinu izbije gotovo 6 milijardi kuna. Najviše ih je u sektoru Ministarstva poljoprivrede 69, slijede Ministarstvo zdravlja s 45 i Ministarstvo prometa s 44 nameta.

Vezani članci Vlada RH Nakon obrata, nova imena u Vladi: Šimpraga, Filipović i Piletić trebali bi zamijeniti Miloševića, Ćorića i Aladrovića Mislav Bago Što je s onim ministrima koji su "ispali" iz rekonstrukcije Vlade? Pogledajte što su dosad sve napravili - ili nisu

I u Vladi su shvatili da je uz ovakve dodatne troškove teško očekivati procvat gospodarstva. Ukida se zato 25 naknada, najviše upravo u sektoru poljoprivrede, a još 27 se smanjuje. Gospodarstvu će ostati gotovo 376 milijuna kuna. 'Znači da će gospodarstvo biti konkurentnije, a samim time je i poruka svim investitorima, i stranim i domaćim, da će prepreke u Hrvatskoj biti minimalne', kazao je pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

Parafiskalni nameti 'guše' gospodarstvenike

Rezanja nameta bit će i iduće godine. 'Jedan od prvih pregovora koji će početi to će biti smanjenje ZAMP-a što je vrlo bitno za kompletno gospodarstvo koje danas plaća zaštitu autorskih i muzičkih prava. Mi smatramo da taj dio treba redefinirati', kazao je Šegon.

Zbog gospodarstva na aparatima Vlada mora brže donositi i provoditi reforme, upozoravaju poduzetnici. 'Žao nam je što se to, recimo, nije dogodilo 2 mjeseca prije kad su se radili planovi za ovu godinu koja nam slijedi, kad se rade planovi za investiranje. Treba očekivati i stvarne promjene i stvarne aktivnosti, ne samo strategije koje su na papiru lijepe' kazaoje Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju