Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planira se i 27 smanjiti

Vlada ukida 25 parafiskalnih nameta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će ukinuti 25 parafiskalnih nameta koji opterećuju gospodarstvenike, a još 27 planira smanjiti.

U vladinu registru je 239 različitih parafiskalnih nameta, što gospodarstvenicima iz džepa na godinu izbije gotovo 6 milijardi kuna. Najviše ih je u sektoru Ministarstva poljoprivrede 69, slijede Ministarstvo zdravlja s 45 i Ministarstvo prometa s 44 nameta.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

I u Vladi su shvatili da je uz ovakve dodatne troškove teško očekivati procvat gospodarstva. Ukida se zato 25 naknada, najviše upravo u sektoru poljoprivrede, a još 27 se smanjuje. Gospodarstvu će ostati gotovo 376 milijuna kuna. 'Znači da će gospodarstvo biti konkurentnije, a samim time je i poruka svim investitorima, i stranim i domaćim, da će prepreke u Hrvatskoj biti minimalne', kazao je pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

Parafiskalni nameti 'guše' gospodarstvenike

Rezanja nameta bit će i iduće godine. 'Jedan od prvih pregovora koji će početi to će biti smanjenje ZAMP-a što je vrlo bitno za kompletno gospodarstvo koje danas plaća zaštitu autorskih i muzičkih prava. Mi smatramo da taj dio treba redefinirati', kazao je Šegon.

Zbog gospodarstva na aparatima Vlada mora brže donositi i provoditi reforme, upozoravaju poduzetnici. 'Žao nam je što se to, recimo, nije dogodilo 2 mjeseca prije kad su se radili planovi za ovu godinu koja nam slijedi, kad se rade planovi za investiranje. Treba očekivati i stvarne promjene i stvarne aktivnosti, ne samo strategije koje su na papiru lijepe' kazaoje Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene