Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na dnevnom redu Sabora našla se predložena Odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, kao i Izvješćem o sudjelovanju u toj misiji od 1. ožujka do 31. listopada ove godine.


Vlada Odlukom predlaže da se, radi ostvarenja strateških nacionalnih ciljeva, što su članstvo u EU i NATO-u, poveća broj hrvatskih vojnika u Afganistanu, i to u 2007. na 300, a u 2008. na ukupno 400.

Vezani članci Ilustracija NATO mijenja paradigmu: Zapovjednik otkrio glavne nedostatke i idući ključan korak Slika nije dostupna Hrvatske vojnike napali raketama u Afganistanu

U Izvješću stoji da su hrvatski vojnici u Afganistanu odgovorno i profesionalno izvršavali dodijeljene im zadaće. Ističe se i da je Hrvatska, zahvaljujući dobrim ocjenama svojih stožernih časnika i dočasnika, zadržala svoje pozicije u zapovjedništvu ISAF-a, te da značajan i visoko ocijenjen doprinos hrvatskih vojnika promiče ugled i međunarodni položaj Hrvatske.

U Izvješću se napominje da pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu nemaju mandat niti sposobnosti za nametanje mira, već zadaće potpore očuvanju mira, obuke afganistanske vojske te kontakata s lokalnim stanovništvom, te da borbeno djelovati mogu samo u samoobrani.

Navodi se i da je u promatranom razdoblju došlo do pogoršanja sigurnosne situacije na cijelom području Afganistana, zbog intenziviranja pobunjeničkih napada, da je posljedica toga i proširenje misije na nemirni jug države, što je dovelo i do teritorijalno šireg razmještanja hrvatskog kontigenta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju