Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada traži veći broj vojnika u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu Sabora našla se predložena Odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, kao i Izvješćem o sudjelovanju u toj misiji od 1. ožujka do 31. listopada ove godine.

Vlada Odlukom predlaže da se, radi ostvarenja strateških nacionalnih ciljeva, što su članstvo u EU i NATO-u, poveća broj hrvatskih vojnika u Afganistanu, i to u 2007. na 300, a u 2008. na ukupno 400.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Vojska i strah - 5 Hrvatski vojnici u misiji Situacija je napeta - ratuje se na sve strane. Ministar poručuje: "Ovako nije bilo od 2. svjetskog rata, trebamo biti spremni"

U Izvješću stoji da su hrvatski vojnici u Afganistanu odgovorno i profesionalno izvršavali dodijeljene im zadaće. Ističe se i da je Hrvatska, zahvaljujući dobrim ocjenama svojih stožernih časnika i dočasnika, zadržala svoje pozicije u zapovjedništvu ISAF-a, te da značajan i visoko ocijenjen doprinos hrvatskih vojnika promiče ugled i međunarodni položaj Hrvatske.

U Izvješću se napominje da pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu nemaju mandat niti sposobnosti za nametanje mira, već zadaće potpore očuvanju mira, obuke afganistanske vojske te kontakata s lokalnim stanovništvom, te da borbeno djelovati mogu samo u samoobrani.

Navodi se i da je u promatranom razdoblju došlo do pogoršanja sigurnosne situacije na cijelom području Afganistana, zbog intenziviranja pobunjeničkih napada, da je posljedica toga i proširenje misije na nemirni jug države, što je dovelo i do teritorijalno šireg razmještanja hrvatskog kontigenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene