Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon gotovo tri desetljeća

Vlada milijunima pomaže bivšim logorašima koji traže pravdu na srpskom sudu

Dragutin Guzovski
Dragutin Guzovski DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dragutin Guzovski Dragutin Guzovski Foto: DNEVNIK.hr Damir Buljević Damir Buljević Foto: DNEVNIK.hr Danijel Rehak Danijel Rehak Foto: DNEVNIK.hr +0 Priopćenje iz Ministarstva hrvatskih branitelja Galerija 1/4 >>
Bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora, koji su pokrenuli privatne tužbe protiv Srbije, traže zadovoljštinu na sudu. Nakon gotovo tri desetljeća napokon im je odlučila pomoći i Vlada s 5 milijuna kuna.

Nakon 29 godina, Dragutin Guzovski iz Vukovara se prisjeća strahota koje je proživio. U samici je proveo 126 dana. ''Nikada neću zaboraviti 13.3.1992. godine, to je bio petak. Njih su trojica došli kod mene u samicu i oni su mislili da su me ubili. Imao sam osam polomljenih rebara, prsnu kost, desno rame mi je napuklo'', priča Dragutin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestilo Ministarstvo branitelja Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: "Obitelji će imati mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima" Ilustracija Ratni zločin u Trpinji Osuđen na 20 godina: Mučili civile, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme i pasu travu pa ih strijeljali

Prije dvije godine je za sva proživljena mučenja prvi podnio privatnu tužbu protiv Republike Srbije sudu pravde u Beogradu. Srpsko vojno pravobraniteljstvo traži da ga se ispita na višem sudu u Beogradu, na što on ne pristaje.

''Ja imam onu njihovu crvenu Interpolovu tjeralicu, prema tom njihovom zakonu univerzalno jurisdikciji, tako da meni ne pada na pamet otići u Srbiju. Pokušat ćemo uspostaviti videolink na Županijskom sudu u Vukovaru i višem sudu u Beogradu, pa da se provede i zaključi i ta rasprava'', kaže Dragutin.

Podići će nekoliko tisuća tužbi

Njegovim stopama do sada je krenulo 50 logoraša, a ove godine planiraju podignuti i do 5000 tužbi, u čemu će im pomoći i Vlada koja je osigurala 5 milijuna kuna za tužbe logoraša.

''To je velika pomoć jer većina tih ljudi koji su prošli kroz srpske koncentracijske logore, koji su prošli pakao, nemaju mogućnosti da izdvoje određeni dio sredstava da plate odvjetnike'', kaže Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Prema popisu Međunarodnog crvenog križa, kroz logore je prošlo 7802 hrvatskih državljana, a život je izgubilo njih 324. ''Napokon Hrvatska treba dokazati da je ovdje vođen rat, da se zna tko je agresor, tko žrtva. I mislim da Vlada Republike Hrvatske treba nas nastaviti pratiti i dalje ako to sve završi na sudu u Strasbourgu'', poručuje bivši logoraš Damir Buljević.

Kako bi im pomogla, Vlada je osnovala i Povjerenstvo za pružanje pomoći bivšim zatočenicima logora. ''Cilj rada Povjerenstva je predlagati mjere za sustavno djelovanje i pružanje pravne i stručne pomoći bivšim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i njihovim odvjetnicima'', kažu iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Povjerenstvo bi se trebalo formirati i započeti s radom za četiri dana, a bivši logoraši su nakon gotovo tri desetljeća optimistični i drago im je što se država bori za njih, kao što su se oni borili za nju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene