Vlada je danas prihvatila projekt pregleda financijskog i operativnog stanja u ukupno 21 ministarstvu, zavodu i javnom poduzeću kojim bi se do lipnja trebalo 'pročešljati' stanje u najvećim korisnicima proračunskih sredstava.


Radi se o tzv. čistom početku (clean start) koji smo najavljivali od dolaska na vlast, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, a Vlada bi time trebala dobiti jasnu sliku stvarnog stanja i njegova potencijalnog utjecaja na buduća proračunska razdoblja.

'Pročešljani' će biti ministarstva financija, gospodarstva, rada i mirovinskog sustava, zdravlja, socijalne politike i mladih, poljoprivrede, pomorstva, prometa i infrastrukture, te znanosti, obrazovanja i sporta.

Također će biti obuhvaćeni zavodi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, te za zapošljavanje, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Od javnih poduzeća, kontrola će biti provedena u HEP-u, HŽ-u, HAC-u, HC-u, HRT-u, Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama.

Za provedbu projekta bit će već u siječnju raspisana četiri javna natječaja, institucije koje će to provesti bit će odabrane u veljači, a Čačić procjenjuje da bi sve to moglo stajati između pet i šest milijuna eura, no 'može biti i manje'.

Čačić se nada da će se javiti kandidati s neupitnim referencama, koji se već radili takav posao, jer se tako važna stvar ne može povjeriti državnim činovnicima.

Odgovorna država dužna je osigurati i izabrati najbolje stručnjake kako bi zaštitila svoje interese, istaknuo je Čačić dodavši kako se analiza ugovora 'teških' i po 700 milijuna kuna ne može povjeriti nekome tko radi u državnoj službi za plaću od 7000 kuna. (Hina)

Vezani članci Poskupljenje goriva, ilustracija Vladina uredba o gorivu: Građani oduševljeni, evo što kažu naftne kompanije Rastu cijene i problemi građana - 1 Police bi i u Hrvatskoj mogle ostati prazne? ''S ovim cijenama, koje sada imamo, nema šanse da opstanemo''
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju