Vlada Republike Hrvatske održala je u četvrtak poslijepodne sjednicu. Premijer Andrej Plenković najavio je paket mjera kojim se planira smanjiti udar na džepove građana kada cijene plina i struje dramatično porastu.


Premijer Andrej Plenković je ministrima održao sjednicu Vlade.

Vezani članci Pregovori Vlade i sindikata javnih službi Pregovori Vlade i Sindikata javnih službi: Nastavak sljedeći tjedan Vlada RH Vlada razriješila na osobni zahtjev predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Osijek

Na početku je najavio paket mjera za ublažavanje cijena energenata.

''Ovim ćemo paketom ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata. Reagirali smo i kada su rasle cijene goriva. Pripremili smo sveobuhvatan paket mjera. Predstavit ćemo ga sredinom sljedećeg tjedna. Njime ćemo povećati socijalne transfere najugroženijim socijalnim skupinama i umirovljenicima. Rast će biti što manji, a priprema se i niz poreznih rasterećenja. Paket će biti opširan'', kazao je.

Komentirao je i brutalno ubojstvo žene u Rijeci. ''Najoštrije osuđujem ovaj barbarski čin. Sve okolnosti će se utvrditi istragom, no prema prvim informacijama razvidno je da počinitelj ima dosta problema. Je li se ovaj zločin mogao izbjeći, je li počinitelj ranije bio nasilan i je li dao naznake da bi ovo mogao učiniti, mi ne znamo. Ali očekujemo odgovore'', kaže.

Najavio je i veliku reformu pravosuđa. ''To je najveća reforma pravosuđa od ulaska u Europsku uniju'', poručio je.

Premijer je govorio i o BDP-u za koji kaže da je ''zasigurno najveći koji je Hrvatska imala''. ''Za 2022. i 2023. je smanjen. Hrvatska bi s realnom stopom od 10.5 posto bila drugo najbrže rastuće gospodarstvo u EU-u nakon Irske. Procjene su daleko iznad inicijalnih očekivanja'', rekao je.

Pad broja hospitaliziranih

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o stanju s epidemijom koronvirusa u zemlji. ''Posljednjih dana bilježimo lagani pad broja hospitaliziranih'', otkrio je.

Na dnevnom redu sjednice je prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, a bit će podnesene i informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te uz potres.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju