Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada prihvatila nacrt prijedloga suzbijanja korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Nacrt prijedloga suzbijanja korupcije, koji će tijekom više godina biti okvir za borbu protiv korupcije, te ga je uputila u saborsku proceduru.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin istaknula je da je provedba Akcijskoga plana borbe protiv korupcije za razdoblje od 2006. do 2008. donijela dobre rezultate, što potvrđuje i ocjena Transparency Internationala koji je za prošlu godine dao najbolju ocjenu za postignuća u borbi protiv korupcije, koju je počeo pratiti 1999.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

Po riječima ministrice Lovrin, spomenuti nacrt jasnije utvrđuje ovlasti Nacionalnoga vijeća za praćenje mjera u suzbijanju korupcije.

Dodala je da model suzbijanja korupcije, definiran tim dokumentom, predstavlja dugoročno rješenje te da su predložena konceptualna rješenja podložna stalnom vrjednovanju i preispitivanju, a mijenjat će se u slučaju bitnih promjena na području unutarnjega razvoja i raspoloživih resursa.

Vlada je danas 'odradila' i dio zakonskih rješenja usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije (EU) pa je tako prihvatila dva nacrta prijedloga zakona - o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te o veterinarsko-medicinskim proizvodima s nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Prihvaćene su i dvije uredbe - o uređivanju područja i naseljenih područja prema kategorijama kakvoće zraka te o informacijskom sustavu zaštite okoliša, kao i tri odluke - o objavljivanju pravila o državnim potporama za zapošljavanje, o potporama za usavršavanje te o objavljivanju pravila o državnim potporama za javno-difuzijske usluge.

Vlada je prihvatila i prijedlog provedbe Programa e-Hrvatska za ovu godinu. Državni tajnik Igor Lučić rekao je da je jedna od najvažnijih aktivnosti i mjera, između njih 186, razvoj Elektoničke uprave.

Najavio je da će se do 2010. završiti proces prelaska s analognoga na digitalno emitiranje.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič spomenula je da bi do kraja godine trebao biti gotov Zakon o e- iskaznici te je izvijestila da su jučer u Bruxellesu predstavnici EU-a izrazili zadovoljstvo onim što je u Hrvatskoj postignuto u informatizaciji društva.

Vlada je prihvatila i izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu za prošlu godinu te prijedlog zaključaka o prihvaćanju utvrđenih prioriteta raspodjele nabavljenih vozila vatrogasne namjene jedinicama lokalne samouprave.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević najavio je da će se iduće godine nabaviti još 31 vatrogasno vozilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene