Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sve je legitimno'

Vlada: Preporod se složio s odlukom o sastavu Pregovaračkog odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u priopćenju optužila predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željka Stipića da pokušava ‘zlonamjerno i tendenciozno’ prikazati legitimnu odluku Gospodarsko-socijalnog vijeća o broju članova i sastavu Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, zbog čega je organizirao prosvjed pred Vladinim uredom za socijalno partnerstvo.

U priopćenju Vlada podsjeća da su se sindikati javnih službi pokušali dogovoriti o broju članova i sastavu svojeg Pregovaračkog odbora, a nakon što to nisu uspjeli zatražili su da odluku o tome donese GSV, sa čime se i Preporod složio te najavio da će poštivati odluku GSV-a. Na zajedničkom sastanku s predstavnicima sindikata javnih službi utvrđeni su podaci i kriteriji za određivanje sastava Pregovaračkog odbora prema kojima Preporod nije mogao ući u Odbor jer nema najveći broj članova u djelatnosti osnovnog i srednjeg školstva. GSV je na osnovu relevantnih podataka odlučio da će djelatnost osnovnog školstva u Pregovaračkom odboru predstavljati Sindikat hrvatskih učitelja koji ima 25.311 članova, dok u toj djelatnosti Preporod ima 5.326 članova. Isto tako, srednje školstvo predstavlja Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji ima 11.316 članova, dok Preporod okuplja 2.627 članova.

Pročitajte i ovo Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec" Slika nije dostupna Kasni 4 tjedna Državnim službenicima sjeo regres, a oni se pobunili

Kako u Pregovaračkom odboru sindikata javnih službi moraju biti zastupljeni predstavnici svih djelatnosti, odlukom GSV-a uključeni su i sindikati s najvećim brojem članova u okviru kulture, socijalne skrbi i zdravstva. Odluka GSV-a je potpuno legitimna i ne priječi daljnju međusobnu suradnju brojnih sindikata u području javnih službi, ali isto tako uvažava nužnost zastupljenosti u Pregovaračkom odboru onih sindikata koji okupljaju u okviru svake djelatnosti najveći broj članova. Vlada pritom nije nikoga preferirala, već je u okviru svojih obveza putem svojih predstavnika u GSV-u suglasno s predstavnicima sindikata i poslodavaca uvažila činjenično stanje i transparentne kriterije, ističe se u priopćenju.

Stipićeve optužbe u priopćenju su odbacili i predstavnici Pregovaračkog odbora osam sindikata javnih službi, istaknuvši kako je sve bilo po zakonu a predstavnika Preporoda nisu htjeli u Odboru jer bi tamo bio ‘destruktivni faktor’. Pamtimo prošlogodišnji štrajk kada je Preporod već prvog dana štrajka pozvao svoje članove da odustanu, što je najgori mogući udarac ostalim sindikatima, napominju predstavnici osam sindikata. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene