Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je Vlada sa sjednice Saboru uputila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Tim izmjenama, u skladu s odlukom Ustavnog suda, predlaže ukidanje odredbe po kojoj se vozač koji je počinio neki prometni prekršaj, a imao je do 0,5 promila alkohola u krvi kažnjavao i za taj prekršaj i za tu količinu alkohola u krvi.

Vezani članci Oznaka razine oštećenja Ministarstvo objavilo za što možete tražiti financijsku pomoć ako obnavljate objekte stradale u potresu Kristina Ikić Baniček Gradonačelnica Siska: "Trebaju nam jasni alati i procedure, a ne da 16. dan od potresa moram brinuti o baki koja spava u garaži"

Ustavni je sud u travnju ove godine ukinuo odredbu po kojoj se vozače koji su u organizmu imali do 0,5 promila alkohola, ako bi počinili koji drugi prekršaj, bili kažnjavani za taj prekršaj, ali i za vožnju s tom količinom alkohola u organizmu.

Izmjene pak predviđaju da se više za dopuštenu razinu do 0,5 promila alkohola u organizmu vozači više neće kažnjavati za tu razinu alkohola, dok će se sve iznad te razine novčano kažnjavati.

Po iznijetim podacima, od početka ove godine do danas u Hrvatskoj je u prometu poginulo 356 osoba, što je gotovo 40 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine.

>> Svaki dan u prometu smrtno strada jedna do dvije osobe

Prošle je godine u prometu smrtno stradalo ukupno 548 osoba, što je, kako je rečeno, prvi put od 1965. godine da je broj poginulih na godišnjoj razini pao ispod 600. (Hina)