Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputila ih u Sabor

Vlada predlaže izmjene Zakona o sigurnosti prometa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je Vlada sa sjednice Saboru uputila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tim izmjenama, u skladu s odlukom Ustavnog suda, predlaže ukidanje odredbe po kojoj se vozač koji je počinio neki prometni prekršaj, a imao je do 0,5 promila alkohola u krvi kažnjavao i za taj prekršaj i za tu količinu alkohola u krvi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

Ustavni je sud u travnju ove godine ukinuo odredbu po kojoj se vozače koji su u organizmu imali do 0,5 promila alkohola, ako bi počinili koji drugi prekršaj, bili kažnjavani za taj prekršaj, ali i za vožnju s tom količinom alkohola u organizmu.

Izmjene pak predviđaju da se više za dopuštenu razinu do 0,5 promila alkohola u organizmu vozači više neće kažnjavati za tu razinu alkohola, dok će se sve iznad te razine novčano kažnjavati.

Po iznijetim podacima, od početka ove godine do danas u Hrvatskoj je u prometu poginulo 356 osoba, što je gotovo 40 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine.

>> Svaki dan u prometu smrtno strada jedna do dvije osobe

Prošle je godine u prometu smrtno stradalo ukupno 548 osoba, što je, kako je rečeno, prvi put od 1965. godine da je broj poginulih na godišnjoj razini pao ispod 600. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene