Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefonska sjednica

Vlada otkazala Temeljni kolektivni ugovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada RH održala je telefonsku sjednicu.

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o otkazivanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Pročitajte i ovo Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec" Slika nije dostupna Vlada i sindikati Nastavak pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru

>> 'Ako doista namjerava u budućnosti vratiti nastavnicima oteto zašto to ne upišu u kolektivni ugovor'

Otkazni rok iznosi tri mjeseca od dana stupanja na snagu, a njegovim istekom Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama prestaje važiti.

'Obje strane su potvrdile da ostaju prvi svojim stavovima, što za nas znači završetak procesa mirenja', kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. 'Sada smo u situaciji kada smo iscrpili sve mogućnosti dogovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru i o dodacima na Temeljni kolektivni ugovor, i mi ćemo nakon današnjeg zaključenja procesa mirenja, u skladu sa zakonskim propisima o kolektivnom pregovaranju, iskoristiti sve daljnje mogućnosti koje u krajnjem slučaju trebaju dovesti do ostvarenja onog zadanoga cilja, uštede koje je nužno ostvariti u ovoj i idućoj godini', dodao je Mimica.

Osnovni problem ovih pregovora ministar Mirando Mrsić smatra nemogućnost dogovora oko uskrate određenih sredstava, božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, koje bi se vratile kad se situacija poboljša.

'Dakle, Vlada je više puta rekla da o svemu možemo razgovarati, ali da o tome ne možemo i to je bio osnovni i glavni prijepor zašto se ne može krenuti dalje u pregovore, jednostavno se u tome ne možemo usuglasiti', kazao je ministar Mrsić.

Otkazivanje TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama bilo je najavljeno nakon što je propao proces mirenja s četiri sindikata javnih službi, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je najavio da će Vlada otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom ugovoru.

Mrsić se, naime, danas sastao sa čelnicima četiriju sindikata javnih službi koji su pristali na izmjene TKU-a, a ti su sindikati zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi najavili da su spremni sudjelovati u pregovorima o novom TKU-u, u kojem će Vlada ponuditi isto što je i dosad nudila javnim službama: smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

Odluka danas stupa na snagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene