Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada RH održala je telefonsku sjednicu.


Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o otkazivanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Vezani članci Mirela Ahmetović Oporba ne štedi s kritikama: "Uništavanjem INA-e mi smo uništili energetsku politiku i energetski centar RH'' Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem Sanja Šprem: "Ponuda Vlade je neprihvatljiva. Hvale se kako kupuju avione, a toliko ljudi iseljava"

>> 'Ako doista namjerava u budućnosti vratiti nastavnicima oteto zašto to ne upišu u kolektivni ugovor'

Otkazni rok iznosi tri mjeseca od dana stupanja na snagu, a njegovim istekom Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama prestaje važiti.

'Obje strane su potvrdile da ostaju prvi svojim stavovima, što za nas znači završetak procesa mirenja', kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. 'Sada smo u situaciji kada smo iscrpili sve mogućnosti dogovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru i o dodacima na Temeljni kolektivni ugovor, i mi ćemo nakon današnjeg zaključenja procesa mirenja, u skladu sa zakonskim propisima o kolektivnom pregovaranju, iskoristiti sve daljnje mogućnosti koje u krajnjem slučaju trebaju dovesti do ostvarenja onog zadanoga cilja, uštede koje je nužno ostvariti u ovoj i idućoj godini', dodao je Mimica.

Osnovni problem ovih pregovora ministar Mirando Mrsić smatra nemogućnost dogovora oko uskrate određenih sredstava, božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, koje bi se vratile kad se situacija poboljša.

'Dakle, Vlada je više puta rekla da o svemu možemo razgovarati, ali da o tome ne možemo i to je bio osnovni i glavni prijepor zašto se ne može krenuti dalje u pregovore, jednostavno se u tome ne možemo usuglasiti', kazao je ministar Mrsić.

Otkazivanje TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama bilo je najavljeno nakon što je propao proces mirenja s četiri sindikata javnih službi, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je najavio da će Vlada otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom ugovoru.

Mrsić se, naime, danas sastao sa čelnicima četiriju sindikata javnih službi koji su pristali na izmjene TKU-a, a ti su sindikati zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi najavili da su spremni sudjelovati u pregovorima o novom TKU-u, u kojem će Vlada ponuditi isto što je i dosad nudila javnim službama: smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

Odluka danas stupa na snagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju