Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

HOĆE LI IH UMIRITI? Pozitivna vijest za ugostitelje i pripremu sezone 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što im je povisila PDV s 13 na 25 posto Vlada je odlučila izaći u susret ugostiteljima koji rade u ilegalno izgrađenim objektima.

Premijer Andrej Plenković prvo je na početku sjednice Vlade opet komentirao rezultate BDP-a za treće tromjesečje i rast od 2,9 posto.

"To je vrlo dobro i vrlo poticajno, za optimizam i potvrdu dobrog smjera kojim zemlja ide. Želim pozdraviti i odluku suda o ukidanju pritvora osumnjičenicima iz Orašja. Ostajemo na tragu naše politike da ćemo im pružiti pravnu i materijalnu pomoć, poštujući neovisnost institucija BiH, ali na tragu zaštite hrvatskih interesa", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Kako je pojasnila ministrica Martina Dalić, zakon je važan za zaštitu potrošača. Sporovi potrošača i trgovaca moći će se rješavati online, odnosno putem interneta. Platforma će biti europski potrošački centar pri Ministarstvu gospodarstva.

"Ovim se zakonom regulira jednostavno i učinkovito izvansudsko rješavanje sporova koje potrošači imaju s trgovcima. Utvrđuju se tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova te kako će ona raditi. Tijela su dužna biti dostupna potrošačima, osigurati transparentnost postupanja koja trebaju biti dostupna i online. Potrošači će dakle moći uložiti prigovor online i na taj način će se moći i rješavati", kazala je Dalić. 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pojasnio je novine u prijedlogu Zakona o nabavi i registraciji oružja građana od kojih je jedna da će se kod osobe koja već ima oružani list provjeravati je li osoba u kaznenoj evidenciji ali se neće opet ići i u terensku provjeru.

Sve privatne osobe koje žele nabaviti i registrirati oružje ubuduće će morati dokazati opravdanost svoga zahtjeva odnosno navesti konkretne prijave napada ili prijetnji koje je prijavljivala policiji, predlaže se zakonom o nabavi i registraciji oružja građana. Novina je, uz ostalo, i da se utvrđivanje uvjeta za nabavu neće provoditi ako je podnositelj zahtjeva policajac, vojnik, pravosudni policajac i sl., odnosno svi kojima je to vezano uz obavljanje posla.

Vlada je usvojila prijedlog izmjena Zakona o policiji kojima se predlaže odgoda primjene odredbi o isplati otpremnina policajcima koji odlaze mirovinu do 1. siječnja 2019. godine. Naime, prema važećim propisima policajci koji odlaze u mirovinu dobivaju 9900 kuna, odnosno tri poračunske osnovice dok bi inače dobivali 32.000 kuna. S obzirom da je broj policajaca koji odlaze u mirovinu značajan, ministar Orepić pojasnio je da ministarstvo nema osigurana ta sredstva.

U ilegalnim lokalima do 2020.

Nakon što im je povisila PDV s 13 na 25 posto što je izazvalo veliko negodovanje u ugostiteljskoj branši, Vlada je odlučila izaći u susret ugostiteljima koji rade u ilegalno izgrađenim objektima a pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 

Ugostitelji će, naime, dok čekaju rješenje o legalizaciji, moći raditi u svojim objektima sve do 31. prosinca 2020. godine umjesto do kraja ove godine.

"Pozitivna je to vijest za ugostitelje i pripremu sezone 2017. godine", kazao je Plenković.

Ministar turizma Gari Capelli pojasnio je da se produžuje rok privremenih rješenja za ugostiteljske djelatnosti u objektima za koje se provodi legalizacija do 31. prosinca 2020. godine. I oni koji do sada nisu imali privremena rješenja mogu ih zatražiti.

Vlada je također usvojila izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima Banski dvori predlažu ukidanje odredbe kojom su propisana prava na dodatak na plaću dužnosnicima raspoređenim za zamjenike predsjednika sudova, odnosno zamjenike čelnika drugih pravosudnih tijela ili suce koji obavljaju poslove predsjednika odjela odnosno voditelja odjela.

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu, a najvažnija je novina ukidanje obveze primjene jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP), što bi trebalo troškovno rasteretiti poduzetnike.

Sporazum s Kubom

Niti tjedan dana nakon smrti Fidela Castra, Vlada je usvojila odluku o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma o političkom dijalogu i suradnji s Kubom. Pregovori na nivou EU su završeni u ožujku, a Kuba je jedina zemlja latinske Amerike i Kariba s kojom EU nije imala potpisan sporazum. Potpisivanje sporazuma je 12. prosinca u Bruxellesu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene